Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/flytta-tjansteman-fran-regeringskansliet-till-riksdagen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Flytta tjänstemän från regeringskansliet till riksdagen”

Den nya regeringen fotograferades på måndagen på Lejonbacken utanför Slottet. I bakgrunden syns gamla riksdagshuset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagen borde ta över flera av de funktioner som i dag sköts av regeringskansliet. Behovet är tydligt efter ett halvårs diskussioner om regeringsbildningen, skriver läsaren Erland Janzon.

Rätta artikel

I vår form av demokrati väljer vi representanter till vårt parlament, riksdagen. Vi väljer inte regering. Det är riksdagsledamöterna som fram till nästa riksdagsval representerar folkviljan.

Varför läggs då så mycket kraft på regeringsbildningen? Varför representerar inte riksdagsledamöterna folkviljan?

Enligt ”SNS Demokratirapport 2017” har regeringskansliet ökat sin personal med över 50 procent sedan 1980.  Antalet kommittéer har trefaldigats, medan parlamentariskt sammansatta utredningar minskat. I stället har av regeringen tillsatta expertutredningar kraftigt ökat.

Dessa siffror visar att våra representanters inflytande minskat i betydelse. Därmed urholkas vår demokrati.

Jag föreslår att riksdagen återtar sin position som demokratins företrädare och tar över flera av de funktioner som i dag sköts av regeringskansliet. Det kan vara uppgifter som att ta fram budget, försvarsfrågor och naturmiljö.

Naturligtvis måste då riksdagen utöka sin personalstyrka, vilket bör vara ungefär samma numerär som regeringskansliet minskar sin. De stora problem vi nu ser i regeringsbildningen skulle minska dramatiskt om våra folkvalda lägger riktningen och ramen för det offentligas verksamhet. Alla dessa svåra övergripande frågeställningar diskuteras väl igenom av våra folkvalda i både utskott och kammare.

Då skulle alla partier i riksdagen från början med och diskutera de gemensamma riktlinjerna för rikets förvaltning. I Riksdagen läggs sedan förslag och fattas beslut i proportion till valresultatet.

Marginella partier har sin plats i diskussionen och inflytande enligt mandat, inte mer, och vi slipper vågmästarna. Samtidigt ökar demokratin.