Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fn-maste-ingripa-mot-overbefolkningen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”FN måste ingripa mot överbefolkningen”

Jordens befolkning har i oktober 2019 ökat till drygt 7,7 miljarder invånare, en fördubbling jämfört med början på 1970-talet. Foto: AP

INSÄNDARE. Överbefolkningen är det största hotet mot jorden. FN måste ta itu med det största problemet som mänskligheten står inför och begränsa barnafödandet, skriver Rune Winter.

Det talas vitt och brett om klimatförändringar och miljöförstöring på grund av människans framfart: förgiftning med bekämpningsmedel för att få större skördar, utfiskade hav och sjöar, utsläpp av koldioxid och nedhuggning av skogar för att få plats med fler bostäder.

Att få bukt med allt detta är en omöjlighet om man inte tar i tu med grundorsaken, nämligen överbefolkningen. Miljontals djurarter håller på att utrotas, medan människan i stället ökar explosionsartat i antal. Vår jord har inga obegränsade resurser att hantera en accelererande och okontrollerad befolkningsökning.

Om vi vill att vår jord ska fortsätta att existera så måste man sätta in preventiva åtgärder. Någon självbevarelsedrift måste väl finnas, så att man, kanske från FN:s sida, tar i tu med det största problemet som människosläktet står inför.