Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-11 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/folj-det-danska-exemplet-och-forbjud-burka-och-niqab/

Insändare

Insändare. Följ det danska exemplet och förbjud burka och niqab på allmän plats

Demonstration i Köpenhamn mot det danska burkaförbudet i samband med att den nya lagen infördes den 1 augusti. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau
Demonstration i Köpenhamn mot det danska burkaförbudet i samband med att den nya lagen infördes den 1 augusti. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau

Sverige bör följa det danska exemplet och förbjuda heltäckande klädsel för ansiktet som burka och niqab på allmän plats. Alla riksdagspartier bör ge besked i frågan före valet den 9 september.

Under valrörelsen har frågan om religiös klädel som burka och niqad debatterats under politikerveckorna i Järva och Almedalen.

Oavsett om religiös klädsel är påtvingad eller inte hör denna klädsel inte hemma i det svenska eller europeiska sekulära samhället. Det finns ingen tradition eller något religiöst tvång för kvinnor i Sverige eller andra EU-länder att bära religiös klädsel. Detta måste muslimska kvinnor inse och acceptera.

Det är dessutom olämpligt med religiös klädsel under tjänsteutövning. Den passar till exempel definitivt inte som tjänsteklädsel för sjukvårdsanställda, farmaceuter, läkare eller lärare.

Flera andra länder i Europa har redan förbjudit religiös klädsel. Sedan den 1 augusti är burka och niqab, alltså heltäckande klädsel, förbjuden på allmän plats i Danmark. En liknande lag trädde i kraft i Frankrike redan 2011.

Vill muslimska kvinnor bära burka/niqad eller slöja/hijab bör de nog bosätta sig i ett land med samma religiösa traditioner och värderingar.

Där blir säkert också deras religiösa klädsel accepterad. Som ordspråket säger: ”Man får ta seden dit man kommer”.

Inför stundande val i september, ställer jag frågan till våra politiska partier och politiker:

Vad anser ni om religiös klädsel? Hur ställer ni er i denna känsliga politiska fråga? Ska vi också som danskarna helt förbjuda burka/niqad i Sverige?

Är det möjligen bara Sverigedemokraterna som vill förbjuda detta? Ser fram emot svar från övriga riksdagspartier.