Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/folkets-jarnvag-viktigare-an-hoghastighetstag/

DN Åsikt

DN Åsikt. Återupprätta folkets järnväg viktigare än höghastighetståg

Frågan om varför höghastighetståg behövs i Sverige lämnas obesvarad av politikerna. Det är viktigare att se till att den nuvarande järnvägstrafiken fungerar som den ska. Vi behöver återupprätta en folkets järnväg.

”Det krävs stor fantasi för att få planerna på svenska höghastighetståg att gå ihop. Den uppskattade summan för själva bygget motsvarar ett baltiskt lands hela BNP. För samma peng - 230 miljarder kronor - skulle vi kunna bygga åtminstone sex nya Öresundsbroar." Så inleds ledaren i torsdagens DN (19/4) och de raderna gör inte min tveksamhet mot höghastighetstågen mindre, precis.

Om vi nu ska satsa en sådan enorm summa som kommer att påverka de offentliga finanserna i decennier, måste vi väl ändå kunna få ett svar på frågan: Varför? Vad är det som blir bättre av att det går 1,5 timme snabbare mellan Stockholm och Malmö (eller motsvarande förkortande av restiden mellan Stockholm och Göteborg)?

Det måste ju finnas en anledning till att makthavarna tycker att den tidsvinsten är så sanslöst viktig. Jag kan inte förstå det. En rimlig prognos inför framtiden borde väl vara att resandet minskar med all ny teknik där, till exempel, allt fler möten kan genomföras utan att man fysiskt är i samma rum.

Själv är jag en varm förespråkare av järnvägen och åker gärna tåg och jag vill verkligen se en utbyggnad och förbättring av järnvägen. Men det viktigaste nu måste väl ända vara att få bort så mycket lastbilar som möjligt från våra vägar och underlätta för den spårbundna godstrafiken, samt att göra persontrafiken tillgänglig för så många som möjligt.

Bygg ut järnvägsnätet och rusta upp det. Öppna stationerna igen med bemannad service. Ja, skapa en folkets järnväg som på allvar kan konkurrera med bilismen. Tjänsteresorna med flyg som tycks vara målet för höghastighetståget att ta över ska vi minska, inte flytta över till andra färdmedel.

Och, till sist, börja med att besvara den här frågan klart och tydligt: Varför höghastighetståg?