Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/for-att-klara-krisen-kravs-ett-jamlikt-tankande/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”För att klara krisen krävs ett jämlikt tänkande”

Tomma toalettpappershyllor i Hemköpsbutik i Stockholm förra veckan.
Tomma toalettpappershyllor i Hemköpsbutik i Stockholm förra veckan. Foto: Amanda Dahl

INSÄNDARE. Vad som nu behövs är samarbete och solidaritet, inte konkurrens och egoism. För att klara coronakrisen krävs ett jämlikt tänkande, skriver Per Sundgren, ordförande i stiftelsen Jämlikhetsfonden.

Nu ställs frågor på sin spets. Vi har anledning att tänka över vad som verkligen är väsentligt. När liv hotas, när de som är svagast riskerar att drabbas, finns nog ingen som vågar påstå att de med en privat försäkring ska gå före andra patienter som drabbats av det nya coronaviruset

När vi står inför en verklig kris som kan drabba de flesta av oss då tänker vi jämlikt. Ingen ska oavsett rikedom kunna gå före någon annan. Det är behoven som ska avgöra. 

Därför reagerar vi också gentemot dem som hamstrar något så oskyldigt som toapapper. Det är ett osolidariskt handlande. Ännu värre när företag och privatpersoner försöker göra affärer av en bristsituation.

Ett apotek i Stockholm har snabbt höjt priset på munskydd. I USA har entreprenören Matt Colvin blivit rikskänd genom att lägga beslag på ett stort lager handsprit som han i den uppkomna bristsituationen försökt sälja med god förtjänst.

Men inte ens i USA uppskattas detta entreprenörskap. Han riskerar nu att åtalas för ocker och har tvingats skänka bort sitt förråd. 

Dessvärre får vi nu också dagligen exempel på hur länder och regioner visar upp samma brist på solidaritet genom att kortsiktigt hamstra sjukvårdsutrustning för egen del. Samtidigt vet vi att det nu behövs mer samarbete, både inom och utom de nationella gränserna.

När länder och regioner bara tänker på sig själva försvåras de nödvändiga insatserna mot det virus som är ett gemensamt problem. Vi upprörs därför att vi inser hur fel detta sätt att handla är.  

Det är lätt att se att vår värld och vårt Sverige inte fungerar så jämlikt som vi skulle vilja. Inte minst kan vi nu se svagheterna i ett ekonomiskt system som bygger på konkurrens och vinstdrift.

Vi kan i denna situation vara lyckliga att inte större delar av vår sjukvård hunnit läggas ut på marknaden. Det är uppenbart för alla att den privatiserade amerikanska sjukvården har mycket sämre förutsättningar att klara denna kris än de välfärdssystem som dominerar i Europa. Det finns förvisso privat sjukvård som håller mycket hög kvalitet, men i en krissituation blir sådan sjukvård för ett fåtal snarare ett belägg för att något är grundläggande fel. 

Den kris vi befinner oss i är en prövning för hela vårt samhälle, för myndigheter, institutioner och företag, men också för oss som privatpersoner. Vi ser att vad som nu behövs är samarbete och solidaritet, inte konkurrens och egoism.

Vi tänker jämlikt. Vi hyllar dem som handlar solidariskt i stället för att försöka tjäna på andras olycka. Detta jämlika tänkande bör självklart vara grunden för vårt samhällsbygge.

Det är lika viktigt när vi förhoppningsvis kunnat lämna denna epidemi bakom oss. För vi har flera kriser som måste klaras av. Även lösningen av klimatkrisen kräver att vi tänker jämlikt.