Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 15:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/for-sent-att-radda-klimatet-jag-har-gett-upp/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”För sent att rädda klimatet, jag har gett upp”

Foto: Erik Johansen/TT

Alla kurvor pekar åt fel håll och jag har helt enkelt gett upp. Framtiden kommer att bestå av skadekontroll. Om det känns som en chockerande inställning så tro mig, den kommer att vara mainstream om några år, skriver läsaren Håkan Nilsson.

Jag läser Åsa Beckmans krönika ”Vi är redo att ändra våra liv för klimatet” (DN 13 oktober) där sorglöshet rörande flygresor beskrivs som irrationell och ”daterad”. Tyvärr kommer nog klimatoptimism snart att kännas minst lika daterad. 

Jag minns hur jag i början 2000-talet predikade om flygets negativa konsekvenser, åkte tåg på semestern och klagade på DN när resebilagan föreslog att man finansierar weekendresan till New York med shopping när dollarn ändå var så billig. All fakta låg på bordet redan då, men väldigt få brydde sig.

Nu har det gått ett decennium, alla kurvor pekar åt fel håll och jag har helt enkelt gett upp. Framtiden kommer att bestå av skadekontroll. Om det känns som en chockerande inställning så tro mig, den kommer att vara mainstream om några år och för oss som inte har barn hyfsat lätt att leva med. Jag ändrar ändå gärna inställning, men då ska någon först beskriva ett trovärdigt scenario som löser klimatkrisen. Jag har själv försökt:

Flygmotståndet får fäste även bland ”vanligt” folk och flygbokningarna minskar radikalt. SAS, Norwegian och Thomas Cook lägger smidigt ner olönsamma flygrutter och svenskarnas flygutsläpp minskar med 30–40 procent. Det finns ytterligare några tusen flygbolag, men motståndet sprider sig snabbt och den kinesiska medel­klassen stannar på backen och amerikanerna åker tåg i två dygn mellan NY och LA så hela flygbranschen skalar utan problem ner sin verksamhet och utsläppen från flyget minskar drastiskt. 

Tyvärr återstår utsläpp från godstransporter, konsumtion, köttätande, uppvärmning av hus och det visar sig att krig och uppbyggnad efter krig orsakar mer utsläpp än vad vi hade trott. 

Men världens ledare samlas under akuta former. Bindande tak för utsläpp slås fast, Trump medger att kol inte är sexigt, Bolsonaro kan tänka sig att spara bitar av Amazonas och Ryssland, Saudi­arabien, Iran och Irak avstår villigt från sina oljeinkomster medan fred bryter ut i Mellanöstern. Projekt påbörjas med att täcka Sahara med solpaneler och Nasa skissar på en installation av solreflektorer ute i rymden.

Låter det optimistiskt i överkant? 

Det knepiga är att även om ovanstående scenario besannas är vi troligen ändå för sent ute. Oavsett vilka tekniska framsteg och lösningar vi lyckas åstadkomma kommer omställningen att kräva tid som vi inte har. Den tillväxtberoende kapitalismen kommer fortsätta att ha oss i ett järngrepp under överskådlig framtid och bromsa radikala reformer. 

Jag har den största respekt för folk som kämpar för miljön och alla insatser räknas. Men så länge ingenting tyder på att mitt enskilda handlande mer än marginellt kommer att påverka dramats utgång väljer jag att dansa med skygglappar mot apokalypsen hellre än att under asketiska former fösas mot densamma. 

Nyårsresan till Tokyo är bokad. Sorry.

DN Åsikt 17 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.