Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/for-svart-att-kopa-biljett-i-stockholms-kollektivtrafik/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”För svårt att köpa biljett i Stockholms kollektivtrafik”

Att åka buss i Stockholm är inte lika enkelt som det borde vara. Foto: Magnus Hallgren

Det är orimligt att man inte kan köpa biljett ombord på Stockholms kollektivtrafik med kontanter. Jag kan göra inköp 10.000 meter upp i luften i ett flygplan, men inte köpa en biljett ombord på en buss, skriver besökaren Susanna Lundstrom.

Rätta artikel

Jag är utlandssvensk på besök i Stockholm. När jag var ute i skärgården och skulle åka buss stötte jag på ett problem. Det gick inte att betala för en biljett ombord. Närmaste biljettautomat låg 7,5 kilometer från hållplatsen.

Jag hade inget annat val än att återvända till mitt boende och ta bilen. Varför kan man inte betala ombord på bussen som i många andra länder? I min hemstad Toronto kan jag fortfarande betala med kontanter.

Jag är svensktalande, är uppvuxen i Sverige och har besökt landet varje år under 35 år. Trots att jag är van resenär upplever jag det som komplicerat att ta sig fram som besökare. 

I centrala Stockholm finns biljettautomater på många ställen, men det blir glesare utanför innerstan. Jag har fått hjälp av vänliga medresenärer för att kunna köpa biljett, och min erfarenhet är att även andra resenärer drabbas. 

Äldre personer som saknar internet och smarta mobiler har berättat om hur deras närmaste busshållplats ligger några tiotal meter från porten men att de måste gå flera hundra meter för att köpa en biljett i en automat eller hos en återförsäljare.

Jag kan göra inköp 10.000 meter upp i luften i ett flygplan, men inte köpa en biljett ombord på en buss.

Om Stockholm stad gör det enkelt att betala för sig kommer fler att tycka att resandet med kollektivtrafik är ett bra alternativ, och det gör det lättare för alla – oavsett om man är bosatt här eller reser som turist.