Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/foraldralediga-har-ett-ansvar-for-kontakten-med-jobbet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Föräldralediga har ett ansvar för kontakten med jobbet”

Foto: Pontus Lindahl/TT

Ansvaret för att den som är föräldraledig ska hålla kontakt med sin arbetsgivare är delat mellan den föräldraledige och dennes chef, skriver nyblivna mamman och managementkonsulten Michaela Wåhlberg.

Rätta artikel

När jag läser insändaren ”Lätt att känna sig bortglömt som föräldraledig” av Charlotta Lindgren är igenkänningsfaktorn är hög. Som mamma till en dotter som hunnit bli 15 månader har jag själv precis varit föräldraledig för första gången. Och min föräldraledighet kom som en chock.

Som ambitiös och plikttrogen konsult på Acando, ett av Sveriges största it- och managementkonsultbolag, med placering i Stockholm, var mitt tempo innan barn onekligen högt. Men framför allt var jag del av ett sammanhang där jag hade ett närverk av underbara kollegor, var insatt i det mesta som hände på bolaget och såväl min person som mina leveranser uppskattades.

Att plötsligt lämna detta innebar att jag drogs bort från ett professionellt sammanhang. Ju längre tiden gick, desto längre bort från min arbetsgivare upplevde jag mig komma. Jag gled ifrån mina kollegor och den enda kontakten jag hade initialt var min chef som hörde av sig sporadiskt.

Vi är självklart olika. Jag förstår att vissa som går på föräldraledighet helt vill koppla bort sig från jobbet, och det ska respekteras av arbetsgivaren.

Men det var inte så i mitt fall. Jag saknade de intellektuella samtalen, att få umgås med människor med samma värderingar och som ville prata om annat än amningstips.

Det var då jag upptäckte f-gruppen, ett nätverk som vill skapa förutsättningar för hållbara och utvecklande karriärer för föräldrar under småbarnsåren. Tack vare ett antal inspirationsföreläsningar som arrangerades i Stockholm fick jag träffa andra föräldralediga som också ville diskutera karriär och personlig utveckling.

Konceptet som f-gruppen i Stockholm hade var genialiskt, så jag ansökte om att få starta en f-grupp även hemma i Uppsala. Sagt och gjort med fyra event i våras.

Men det räckte inte. Jag saknade fortfarande mina kollegor, jag kände mig fortfarande distanserad från jobbet och jag visste dessutom att flera av mina kollegor var på föräldraledighet, men inte exakt vilka.

Detta ledde till att jag så småningom vände mig direkt till vår Sverigechef och HR-chef och frågade om jag fick starta ett initiativ – föräldraledighetsinitiativet. Min tanke var att forma ett program för att erbjuda alla mina runt 30 föräldralediga kollegor på vårt Stockholmskontor en möjlighet att dels få en uppdatering om förtaget i stort och nätverka över bolagets gränser, dels ges chansen att inspireras och ges verktyg att jobba med för sin personliga utveckling.

Sedan augusti är programmet en verklighet. ”Acando Parental Growth Program” har på kort tid blivit ett uppskattat inslag hos våra föräldralediga. Hittills har vi genomfört två träffar där en av våra större konferenslokaler över en långlunch fyllts av föräldralediga och deras bebisar.

Men ska alla företag behöva ha anställda som drar i det själva? Givetvis inte! Men ansvaret är tvådelat anser jag. För de som fortfarande vill vara en del av företaget under sin föräldraledighet ligger ansvaret på dem att visa att de fortfarande vill vara en del av företaget och dess aktiviteter.

Sedan ligger ett ansvar hos chefen i att få de anställda att inte känna sig bortglömda. Men alla chefer har dessvärre inte de förutsättningar som krävs.

Personalavdelningen som funktion kan bli betydligt bättre i att stötta chefer i hur de ska hantera sina föräldralediga, såväl under föräldraledigheten som ”infasningen” efter föräldraledigheten. En representant eller liknande är en god idé, men ansvaret bör i slutändan ligga dels hos den föräldraledige, dels hos den ansvarige chefen.