Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/foraldrar-maste-alltid-peppa-sina-barn/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Föräldrar måste alltid peppa sina barn”

Foto: Thomas Brun/NTB

Föräldrar ska alltid peppa sina barn. Vuxna som satt barn till världen och sågar sina barn jäms med fotknölarna måste tänka om, skriver läsaren Jeanette Polsäter.

Rätta artikel

Det är så viktigt att ha människor som tror på oss och som peppar oss att följa våra drömmar. Människor som säger “fan, vad kul, vad spännande det verkar!”. Människor som säger “ja” till våra idéer, så att vi blir ännu mer inspirerade och drivna. Människor som säger “det där klarar du, det vet jag”. 

Jag har vuxit upp i ett hem där mina idéer sågats jäms med fotknölarna. När jag gett uttryck för en längtan eller dröm har det besvarats med negativ ton: “men varför ska du göra det där?, ”set där kan ju inte du göra ... har du tänkt på det här och det här …” (så radas allt möjligt upp som kan tänkas gå fel). 

Jag är så trött på människor som är på det här sättet, inte bara föräldrar. Dessa energitjuvar finns överallt. För mig blir det dock näring – min beslutsamhet att lyckas blir ännu starkare.

Det är tråkigt att den där näringen ska behöva födas ur något negativt. Det leder dessutom till ett ännu större avstånd mellan mig och de personer som egentligen borde stå mig närmast. 

Jag tror inte att dessa negativa människor försöker hålla oss tillbaka av ondo. I deras värld tror de att de “vet bättre”. Men vi vet aldrig vad som är bäst för någon annan. Det är livsfarligt att ge andra människor oombedda råd utifrån egna ambitioner och livsval. 

Den negativa inställningen ofta handlar om deras egen oförmåga att kasta sig ut och följa sina egna drömmar. Även om jag vet det så blir jag sårad, påverkad och förbannad. Det är så viktigt att i stället få höra “du ska göra det som känns rätt för dig, jag tror på dig”.

Tänk på det, alla ni som sätter barn till världen: peppa alltid. Alltid, alltid.

Det finns ingen anledning att komma med massa negativa infallsvinklar. Det ligger i vår natur ändå, att vara självkritiska, rädda för förändring och att vrida och vända på olika scenarion.

Vi behöver inte andra som gör det åt oss, inte jag i alla fall. Det klarar jag alldeles utmärkt på egen hand.