Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/foraldrar-maste-fa-stod-nar-barnen-mar-daligt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Föräldrar måste få stöd när barnen mår dåligt

Foto: Alamy

Det tar ofta lång tid för barn att få hjälp inom barnpsykiatrin. När de väl kommer fram i kön ges många diagnoser alltför lättvindigt.

Rätta artikel

I över 45 år har jag arbetat med föräldrar och barn. Det är meningsfullt och jag anser att föräldrarollen är den viktigaste roll vi har i livet. Vi har unga människors välbefinnande i våra händer. Vi behöver ha möjlighet att ge barnen kärlek och tid.

Men är det så i dag? Jag ser unga föräldrar som kämpar med att räcka till, för arbete, karriär och att vara goda föräldrar. Men vad får de för hjälp när det dyker upp verkliga bekymmer och när de inte klarar av sina relationer till barnen tillräckligt bra? De söker hjälp, men nekas ofta eftersom resurserna inom barnpsykiatrin inte räcker till.

Om de ändå får hjälp får barnet för det mesta en diagnos och medicin som ska lugna och hjälpa. Är det den bästa hjälpen? Ska man stämpla unga människor med en diagnos? En del blir olyckliga av det. De känner sig avvikande. Andra är nöjda med sin diagnos. De är sjuka och det är inte deras fel att de är avvikande. Även en del föräldrar blir säkert avlastade av detta. Det är inte deras fel att barnet mår dåligt. Jag tror dock att diagnoser i dag ges alltför lättvindigt på grund av att det inte finns tid att följa och arbeta med ett barn så att man kan knyta an och förstå vad som rör sig på djupet i barnet.

I tjugo år har jag svarat i en föräldratelefon och hört mycket om föräldrars förtvivlan över att de inte får tillfredsställande hjälp för sina barn. Jag efterlyser därför mer resurser till den barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten. Jag efterlyser också längre och mer individuella behandlingar av barnen innan diagnos ges. Och även om ett barn får en diagnos bör den omprövas vartannat år för att se om den fortfarande är aktuell.

Så till de äldre. Min man är sedan två år omhändertagen på ett äldreboende. Personalen är fantastisk. De kämpar med stort tålamod och vänlighet. Till låga löner och med alltför lite resurser gör de vad de kan för att hjälpa och förstå sina boende. Jag är full av beundran över deras viktiga arbete. Men varför är de så lågt värderade?

Det psykologiska omhändertagandet av de gamla är dock nästan obefintligt. Jag skulle önska att varje människa på ett boende fick en egen psykoterapeut med kunskap om äldre.

Vården behöver bli mer individualiserad. Både de dementa och andra gamla människor behöver någon att tala med. Någon som har tid att lyssna. Liksom de första åren i vårt liv är så viktiga borde också de sista åren i våra liv bedömas som viktiga. Alla människor borde ha rätt att få avsluta sitt liv under värdiga former.