Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/foraldrar-maste-ta-ansvaret-sina-barns-brott/

Insändare

Insändare. Föräldrar måste ta ansvaret för sina barns brott

Föräldrar måste ta hela ansvaret för sina barns agerande och ta straffet för de olagligheter barnen gör. Ändra lagen så detta blir möjligt.

Det skrivs alldeles för lite om föräldrars ansvar för hur deras barn utvecklas och agerar. Många barn och ungdomar börjar sin brottsliga bana innan de fyllt 18 år. Det råder en allmän uppfattning om att det är skola, polis och samhället i stort, som är ansvarig för vad barn och ungdomar gör. Skadegörelse, inbrott, misshandel och mord beror på hur samhället är uppbyggt sägs det. I själva verket har man glömt att föräldrar har det fulla ansvaret innan deras barn blir myndiga.

Är det något som måste göras för att minska antalet brott så är det rätt uppfostran för att lära barn och ungdomar vad som är rätt och vad som är fel. De flesta föräldrar gör förstås detta men inte alla. De låter sina barn och ungdomar lära sig själv av kompisar, filmer, spel och andra intryck utifrån. Mångas hamnar då i dåliga sällskap och utvecklar en brottslig sida.

Föräldrar kan idag bara bli skadeståndsskyldiga, upp till 20% av ett prisbasbelopp (ca 9000 kr). Hur ska vi då få alla föräldrar att ta sitt ansvar på allvar? Hur ska vi motivera dem att uppfostra sina barn och ungdomar till rättstänkande medborgare?

Ett effektivt sätt kan vara att ändra lagen så att föräldrarna tar fullt ansvar för deras barns brott och därmed också tastraffet för dessa brott. Böter och fängelsestraff för ett brott tas alltså av föräldrarna. Barnen och ungdomarna under 15 år tas om hand av socialtjänsten som i dag. Åklagarmyndigheten kan döma en ungdom från 15 års ålder, men behöver inte göra det.

En bättre morot kan man inte ha, för vem vill betala böter eller sitta inne för vad sina barn har gjort orätt?

Med denna enkla förändring kan vi minska brottsligheten avsevärt och på sikt, kanske en generation, utrota den nästan helt. Vi skulle undvika tragedier och spara många miljarder på minskad skadegörelse, misshandel och minskat behov av poliser.

Huvudinlägg: Shahab Ghobadi: Går inte att skylla stenkastning på socioekonomiska faktorer