Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forare-av-bmw-och-audi-en-fara-i-trafiken/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förare av BMW och Audi en fara i trafiken”

Förra året registrerades drygt 20 000 nya BMW-bilar i Sverige. Foto: Kalle Holmberg

INSÄNDARE. Den som kör BMW eller Audi kan behöva extra trafikutbildning. Dessa bilförare är kraftigt överrepresenterade i farliga omkörningar när man är på väg hem från fjällen, skriver Lasse Thulin.

Rätta artikel

Efter påsk reste jag hem till Stockholm från en skidsemester i Härjedalen. Det innebar åtskilliga timmar på tvåfiliga riksvägar med tät trafik. Hastigheten var runt 80 kilometer i timmen med hyfsat avstånd mellan bilarna.

Med andra ord var det rätt trist körning. Jag roade mig därför med att räkna och kategorisera de omkörningar jag bevittnade.

Under knapp tre timmar upplevde jag 52 omkörningar som jag kunde kategorisera som antingen direkt trafikfarliga eller onödigt aggressiva.

Av dessa utfördes 31 med bilar av märket Audi eller BMW. Det motsvarar nästan 60 procent. En kontroll med SCB:s bilregister från 2017 visar att knappt 10 procent av landets bilar är antingen en Audi eller BMW.

Nu är det möjligt att antalet Audi och BMW bland de som firar skidsemester är högre än i bilparken totalt. Men även om vi säger att den är dubbelt så hög, 20 procent, så är överrepresentationen för dessa tyska statusmärken ändå markant.

Är det något i dessa bilars utformning eller inre miljö för förarna som gör att dessa bilförare känner sig tvungna att köra om? Bör bilarnas utformning i så fall ändras? Eller är det en alldeles speciell, risktagande och omdömeslös typ av förare som väljer dessa bilar?

Bör vi då kanske sätta in särskilda utbildningsinsatser för förare av dessa bilar? Kanske skulle det minska olyckorna på våra vägar.