Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forbattrad-vard-viktigare-an-dodshjalp/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förbättrad vård viktigare än dödshjälp”

Foto: JESSICA GOW / TT

Det finns otvetydiga bevis för att Oregons dödshjälpsmodell inte fungerar. I länder som genomfört vederhäftiga utredningar har dödshjälp inte införts, skriver barn- och ungdomspsykiatrikern Sven Román.

Rätta artikel

P C Jersild hävdar i ett svar till mig att det inte finns några bevis för att Oregons dödshjälpsmodell har brister. Han har återigen fel.

För ett år sedan tillfrågades Oregons hälsomyndighet om en patient som avslutade en livsuppehållande behandling kunde kvalificera sig för dödshjälp. Svaret var jakande. Det skrevs två artiklar om detta i SvD, jag är en av undertecknarna. 

I den ena artikeln, ”Farorna med dödshjälp får inte förbises”, ges två konkreta exempel på patienter som fått dödshjälp på detta sätt. Det finns säkerligen väldigt många fler fall, men varje års rådata förstörs så snart den knapphändiga statistiken från myndigheten publicerats. 

Ett annat bevis för att dödshjälpen i Oregon inte fungerar framgår också av den officiella statistiken. De fem första åren med dödshjälp gjordes psykiatriska bedömningar för 23 procent av patienter som fick dödshjälp. Därefter har andelen sjunkit. 2018 bedömdes 2 procent av patienterna som fick dödshjälp av en psykiater.

Att så få bedöms av psykiatriker är märkligt när skälen för att patienter vill ha dödshjälp i Oregon oftast är psykosociala. En överväldigande majoritet anger minskad autonomi, svårigheter att delta i glädjefyllda aktiviteter samt minskad värdighet som de främsta skälen.

Riktigt oroväckande är att andelen som anger att de är en börda för familjen har ökat påtagligt och var hela 64 procent i fjol. De första fem åren var siffran 37 procent.  

P C Jersild hävdar att det är emot reglerna att psykiskt sjuka skulle få dödshjälp i Oregon. Han har fel. I lagen står uttryckligen att psykiatriska patienter kan få dödshjälp, om de bedöms beslutskapabla.

Slutligen vill jag lyfta fram hur ett av våra grannländer hanterat frågan om dödshjälp. 2017 behandlades en motion i den finländska riksdagen om att dödshjälp skulle utredas. Till skillnad från till exempel Kanada, som på mycket svagt underlag införde dödshjälp 2016, utfördes i Finland en utredning och 34 intresseorganisationer fick uttala sig. 

Före utredningen var politikerna positiva till dödshjälp. Efter att Finlands palliativläkare samfällt deklarerat att de var negativa till dödshjälp och ville att den palliativa vården skulle utvecklas och bli mer jämlik ändrade sig politikerna. 

Förra året röstades förslaget om dödshjälp ned. Det bestämdes att det ska ske en satsning på palliativ vård. När den har uppnått en hög nivå och blivit likvärdig över hela landet ska man inventera om det finns kvar något behov av dödshjälp.