Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forbjud-bekampningsmedel-for-att-radda-vara-bin/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förbjud bekämpningsmedel för att rädda våra bin

Foto: Lars Epstein

På fredag fattas ett viktigt beslut av EU:s 27 medlemsländer som kan rädda bins framtid. Bilden att alla bönder är emot förbudet är felaktig. Även vi som är jordbrukare vill se ett förbuds mot de bekämpningsmedel som skadar våra bin.

Bins framtid är otroligt viktig för oss som jordbrukare. Därför har vi bett EU att förbjuda de bekämpningsmedel som skadar bina, vilket representanter för de 27 regeringarna röstar om på fredag.

För att ett förbud ska gå igenom krävs att minst 16 medlemsländer som representerar minst 65 procent av EU:s totala befolkning röstar ja. Omröstningen väntas bli jämn. Den svenska regeringen har officiellt ännu inte tagit ställning, men kan komma att spela en avgörande roll.

För alla som har följt debatten om det föreslagna förbudet mot de mest använda bekämpningsmedlen neonikotinoider – en grupp kemikalier, som av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bevisats vara en risk för bi beståndet – kanske detta kommer som en överraskning. Snarare än att ses som försvarare av naturlig pollinering och välgörande insekter ses jordbrukare ofta som anhängare av ett kemikaliefyllt jordbruk.

Men för oss är det föreslagna förbudet ett uppenbart steg att ta och vi är inte ensamma. Mer än tre fjärdedelar av EU:s medborgare stöder förbudet av neonikotinoider enligt färska undersökningar. Forskare över hela kontinenten har också samlat sig bakom det och biodlare slåss för det.

Självklart vill jordbrukare skydda sina grödor mot skadedjur – det är en grundläggande del av vårt jobb. Men mer än någon annan förstår vi vikten av ett sunt ekosystem och dess roll i ett produktivt jordbruk. Det betyder frisk jord, vatten och alla sorts insekter. Minskat djurliv och försämrad jord är inte till någons fördel, speciellt inte jordbrukarens.

Att vi skulle behöva välja mellan hejdlösa skadedjur eller neonikotinoider stämmer inte heller. Sedan EU införde ett partiellt förbud mot neonikotinoider 2013 har de flesta av oss redan fortsatt att odla framgångsrikt utan dessa kemikalier. Trots att det förutspåtts att avsaknaden av neonikotinoider skulle skada skörden har det inte blivit någon märkbar skillnad.

I själva verket finns det ett växande tvivel gällande fördelarna med neonikotinoider som skadedjursbekämpning. En färsk undersökning från arbetsgruppen för systemiska bekämpningsmedel, en internationell vetenskaplig expertgrupp, menar att de inte är så effektiva som bekämpningsmedel som man tidigare trott och kan istället ersättas med hållbara alternative.

Jordbrukare över hela Europa har visat hur man kan klara sig med färre eller till och med inga insektsdödande medel. Det är inte bara ekologiska jordbruk – traditionella verksamheter har visat på integrerade odlingsmetoder såsom växelbruk och biologisk bekämpning, som håller skadedjuren på avstånd med hjälp av naturliga predatorer.

Man har också sett att ett mer omdömesgillt tillvägagångssätt när det gäller användning av bekämpningsmedel, som strävar till att hålla skadedjuren under de nivåer som leder till ekonomisk skada, kan vara effektiva – exempelvis genom att tillföra insektsdödande medel endast när antalet skadedjur nått vissa nivåer.

För jordbrukare är hållbarhet allt. Självklart vill vi ha givmilda skördar. Men vi behöver också ha dem år efter år. När vi ser insektsbeståndet sjunka (med över 75 procent i Tyskland, att kinesiska äppelodlare tvingas pollinera för hand eller FN:s varning om att det kanske bara finns 60 skördar kvar, är vi mer oroade än någon annan.

Detta betyder inte att vi ska återgå till stenåldern. Modernt jordbruk har förändrat våra liv till det bättre. Men det betyder också att vi måste bli bättre på hur vi odlar och vi måste ändra vårt tankesätt och frångå det förutsatta beroendet av bekämpningsmedel som har en ifrågasatt effektivitet och bevisade risker. Därför behöver vi större investeringar och forskning gällande alternativa tillvägagångssätt, samt bättre utbildning runt hållbara odlingsmetoder.

För jordbrukets framtid, planeten och för att beskydda pollinerarna som vi alla är beroende av, är det ett enkelt val – ett förbud mot de mest använda neonikotinoiderna är ett livsnödvändigt första steg.

Medförfattare: Peter Lundgren, konventionell jordbrukare, England, Martin Lines, konventionell jordbrukare, England, The Landworkers' Alliance, Storbritannien, The Nature Friendly Farming Network, Storbritannien, Coldiretti jordbruksfederation, Italien, Guillaume Bodin, vinodlare och filmproducent, Frankrike, Maxime de Rostolan, grundare av organisationen Blue Bee, Frankrike, AIAB (organisation för ekologiska bönder), Italy, Federbio (federation för ekologiska bönder), Italien, Jean-François Vincent, ekologisk bonde, Frankrike, GABY (grupp av ekologiska bönder), Frankrike,  Anne-Lise Goujon, ordförande för ekologiska vinodlare i Nouvelle-Aquitaine, Frankrike, Jan Overesch, ekologisk bonde, Nederlönderna, Heel Sallands ekologiska bönder, Nederländerna, Adrian and Nicole Doyle, fårfarmare, Skottland, Alison Waugh, jordbruksarbetare, Wales, Jos Groen och Petra Hageman, blomodlare, Nederländerna.