Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forbjud-fyrverkerier-for-djurens-skull/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förbjud fyrverkerier för djurens skull”

Fyrverkerier över Skeppsbron i Stockholm på nyårsafton 2013. Foto: Anders Wiklund/TT

Fyrverkerier borde totalförbjudas. I väntan på ett riksdagsbeslut bör vi som konsumenter bojkotta all pyroteknik för människors, djurs och miljöns skull, skriver läsaren Julia Jensen.

Rätta artikel

Den pyroteknik vi människor roar oss med varje år behöver få ett slut. Vi är inte ensamma på denna planet och kan inte agera som vi vore det. 

Nyår är den dag det skjuts alla flest fyrverkerier. Fast att vi har vissa lagar kring fyrverkerierna följs de inte alltid. Sedan 2002 är det förbjudet att sälja och använda smällare, men trots det ligger de fortfarande bakom sju procent av alla fyrverkeriolyckor. 

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skadas omkring 100 personer varje år av fyrverkerier. Minst 20 av dessa har så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus.

Av dem som förs till sjukhus är nästan 95 procent män. Och trots att det är olagligt att sälja fyrverkerier till minderåriga är drygt 40 procent av dem yngre än 18 år. 

Förutom personskador orsakar fyrverkerier också bränder. Enligt Brandskyddsföreningen är det årligen omkring 250 fyrverkerirelaterade bränder som kräver att räddningstjänsten rycker ut. Det kan till exempel vara gräsbränder eller bränder i byggnader.

Men det är inte bara miljö och människor som tar skada. Det gör också vilda och tama djur. Många djur blir stressade och panikslagna. Det finns även fall där djur avlider.

Varje år måste vi ta till åtgärder för att våra husdjur ska få lugn och ro. Vi åker hemifrån, ger lugnande medel eller sätter på en ”thundershirt”, en tröja som ger en tryckande och lugnande känsla för djuret. Men tänk på hur våra vilda djur mår under nyår? De har ingenstans att ta vägen när det smäller från alla håll.

Det finns de som påstår att vi redan har ett totalförbud, men det har vi inte. Det är endast vissa typer av fyrverkerier som är förbjudna. Det är ett politiskt beslut om fyrverkerier ska förbjudas på den svenska marknaden.

Men vi som konsumenter behöver också tänka till. Om vi slutar köpa produkterna kommer allt fler affärer sluta sälja dom. Det finns affärer som helt slutat sälja fyrverkerier och fler tillkommer varje år.

Var med och påverka och hjälp till så kanske vi kan få ett totalförbud. Inte bara för miljön, våra medmänniskor – utan främst för våra djur som är hjälplösa.