Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forbjud-konsstympning-pa-alla-barn-och-lat-vuxna-bestamma-sjalva/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förbjud könsstympning på alla barn – och låt vuxna bestämma själva

Foto: Benkt Eurenius

Det ska inte vara tillåtet med könstympning av barn i Sveriger där man avlägsnar frisk vävnad – varken när det gäller pojkar eller flickor. Men låt vuxna själva få bestämma över sina snippor och snoppar.

Som plastikkirurg i offentliga vårdens tjänst är ett av mina arbetsområden att operera småpojkar med urinrörsmissbildningar. Emellan åt så kommer frågan också upp från föräldrar som vill att vi samtidigt som missbildningen korrigeras också tar bort förhuden. Skälen från förespråkare av manlig omskärelse är att det minskar risken för sexuellt överförbara sjukdomar och peniscancer – samt att det finns en kulturell betydelse. Man kan fråga sig på vilket sätt den pojke vars förhud avlägsnas långt innan puberteten och som inte har en möjlighet att vara delaktig i det beslutet blir skyddad mot sexuellt överförbara sjukdomar eller har en annan medicinsk fördel som skulle motivera ingreppet. Men enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) så ska vi erbjuda rituell omskärelse i offentliga vården på småpojkar, medan det är helt förbjudet på flickor. Var ligger logiken i detta, hur har lagstiftaren tänkt?

Som läkare har vi förstås i det enskilda fallet en möjlighet att  hänvisa till personlig övertygelse i mötet med våra egna patienter och deras föräldrar. Men eftersom jag vet att det i så fall innebär att den pojke som jag därmed skulle vägra att omskära på mitt operationsbord under narkos och ordnade former,  riskerar att – helt lagligt och med Socialstyrelsens goda minne – hamna på någon annans operationsbord "på stan" där ingreppen inte alltid utförs på samma sätt, är det svårt att säga nej.

Jag möter också inom ramen för den privata vård jag bedriver vuxna kvinnor som har uttalade problem med sina underliv då stora inre blygdläppar, som antingen var stora från födseln eller som blivit förändrade efter graviditeter/förlossningar, faktiskt orsakar reella problem i vardagen med skav och smärta, och även intima situationer. Det handlar enligt min erfarenhet väldigt sällan om unga kvinnor med skeva kroppsideal, som det rapporterats om. En förminskning av vävnaden som hänger utanför slidmynningen på dessa kvinnor som har svårt att sitta på en cykelsadel eller att bära tighta kläder är enligt min mening inte alls att könsstympa dem; det är vuxna/myndiga människor som gör ett eget ställningstagande och de tillhör en patientgrupp som jag upplever får en klart förbättrad livskvalitet efteråt.

Skillnaden för dessa kvinnor, om man jämför med de omyndiga pojkarna vars föräldrar tycker att deras förhud ska tas bort, är att den offentliga vården inte erbjuder dessa ingrepp, och att deras besvär förminskas och skamliggörs när den typen av kirurgi jämställs med de övergrepp som flickor utsätts för i andra länder.

Könsstympning i alla former, oavsett om det är på barn eller vuxna, är vedervärdigt. Men ändra den lagstadgade skevhet som finns i dag och förbjud även på pojkar liksom det redan är förbjudet på flickor alla icke-medicinskt motiverade ingrepp i könsorganen som syftar till att avlägsna frisk vävnad. Låt sedan vuxna kvinnor och män bestämma själva om sina snoppar och snippor oavsett om det rör sig om en man som på grund av kulturella skäl inte vill ha sin förhud kvar eller en kvinna som önskar minska sina inre blygdläppar så att hon kan gå på spinning.

Häng med i debatten – följ DN.Åsikt på Facebook och Twitter