Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fordomar-bemoter-vi-bast-genom-att-ta-oss-i-kragen-pa-hemmaplan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Fördomar bemöter vi bäst genom att ta oss i kragen på hemmaplan

För att lösa Sveriges imageproblem utomlands måste vi lösa våra inrikespolitiska utmaningar. Det gör vi enbart genom att prata med varandra. Inte genom att demonisera varandra.

Rätta artikel

Bilden av Sverige utomlands må vara skev som helhet betraktad. Missriktade fördomar har ersatt den traditionella bilden av Sverige som jagats bort av de senaste årens händelser.

Men egentligen, hur fel har omvärlden? Är det verkligen en skev bild av Sverige 2017? Faktum är Something is rotten in the State of Sweden. Stoppar vi inte huvudet i sanden när vi visar dessa rubriker, dessa frågor ifrån oss? Naturligtvis är medierubriker och utlåtanden på en Aussie terrass polemiska och populistiska. Men både backpackers och utländska medier ställer obekväma frågor: Vad händer i Sverige? Hur har det kunnat bli så här? Öppet våld, fattigdom, och så vidrae tillhör inte bilden av Sverige utomlands. Vi står som inget annat land för emancipation, öppenhet och tolerans. Var vi tidigare ett föregångsland håller Sverige, i den offentliga sfären, idag på att tappa greppet om sig själv, sin identitet och sin värdegrund.

Vad är det vi ska stå upp för? Vad är det vi ska försvara?

I dagsläget reducerar inte bara utlandet utan även svenskarna Sverige till frågan hur vi hanterar migrationskrisen. I kombination med en rad samhällspolitiska frågor driver migrationsfrågan på ett 'race to the bottom'. Sverige har samhälleligt nått bristningsgränsen. Vårt lands framtid står på spel. Men oj, det är politiskt inkorrekt att säga så! Och ja, det handlar om migration, men det handlar också om skola, omsorg, säkerhet och mycket mer. Det finns en tendens i den samhällspolitiska debatten att glömma att vi pratar om en rad enorma utmaningar, inte bara en. Icke att förglömma: globaliseringens följder är en minst lika stor utmaning som migrationen.

Det må göra ont när omvärlden håller upp en spegel. Men i stället för att oja sig borde vi starta en diskussion. Vilket slags Sverige vill vi ha i framtiden? Hur passar världens mest liberala och socialt inkluderande värdegrund, den svenska modellen och en rad vidare säregna landvinningar in i en omvärld där hela havet stormar? Den här processen börjar med en ärlig och öppen debatt där ingen hållning blir demoniserad och marginaliserad.

Det svartvita tänkandet som i dag råder lamslår den politiska processen och förgiftar den offentliga debatten. Det ”offentliga Sverige” har i mångt och mycket anammat en moralisk och etisk överlägsenhet. Det är den resulterande klappjakten som mer än nånting annat driver de flesta medborgarna till extrempartierna. Normala människors legitima oro kvävs och marginaliseras.

För att lösa Sveriges imageproblem utomlands måste vi lösa våra inrikespolitiska utmaningar. Det gör vi enbart genom att prata med varandra. Inte genom att demonisera varandra.

Tills det är så dags kommer jag säga till folk i utlandet, ”Ja, Sverige har idag enorma problem. Och nej, det finns ingen lösning på horisonten. Den politiska hopen är räddhågad, saknar visioner och ställer politik över landets väl. Vi förgör oss själva i 'politisk korrekthet'. Men du, låt mig berätta om det Sverige som ligger bortom rubrikerna...”. Det är fortfarande ett land värt att stolt och rakryggad, berätta om.