Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forenklad-debatt-om-julkalender/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förenklad debatt om julkalender

Ändamålen helgar inte medlen. Den främsta bristen hos årets julkalender är kanske inte att den förmedlar svensk historia utan sättet den gör det på. Varför ska föräldrar klä skott för ett tv-programs otillräcklighet?

Ofta slås jag av den polarisering som träder i kraft när saker ska offentligt debatteras. Är man inte för så är man emot. Ida Andersson har valt att ställa sig på den ena sidan, hon gillar julkalendern. De föräldrar som inte gillar kalendern medverkar till dåliga skolresultat och en allmän kunskapsbrist i samhället, menar hon.

Naturligtvis är det inte så enkelt. Julkalendern behöver inte vara bra eller dålig för att den behandlar svensk historia. Det kanske är så att sättet den är gjord på har med saken att göra. Om en vuxen person tycker att serien är av dålig kvalitet, ska då denna ljuga för sitt barn och påstå motsatsen, i bildningens namn? Hur kan man ställa föräldrar till ansvars för ett tv-programs otillräcklighet eller för den delen skolans otillräcklighet att på ett intressant och givande sätt förmedla kunskaper om historia?

De program jag sett av julkalendern har en hel del brister: stilar och format blandas hursomhelst, genusschabloner frodas och valet av historiska fakta kan diskuteras. Historia är kul! skriker programmet och låter pappan göra bort sig eller dratta på ändan. Vad nu det har med saken att göra. Det ambitiösa ändamålet helgar inte medlen denna gång.

Svar till Joachim Bergenstråhle: ”Irritationen riktas mot programmets tydliga betoning på lärande”