Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forkylda-far-vard-de-riktigt-sjuka-far-betala/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förkylda får vård – de riktigt sjuka får betala”

Foto: Jessica Gow/TT

15 minuters väntetid i telefon eller 17 timmar på akuten? Ditt val är kanske enkelt – men det är fel. Appläkarföretagen blomstrar och vårdkostnaderna ökar. De som får betala är de som är sjuka på riktigt, Fanny Nilsson som arbetar i akutvården i Stockholm.

Rätta artikel

Det är julhelg. Vårdcentralen är stängd. Antingen kan du ringa en appläkare, eller riskera 17 timmars väntan på en akutmottagning. Välja mellan mobilen i sängen eller en hård brits i kaoset bredvid en dement tant som gråter, en tonårstjej som skurit sig och en aggressiv heroinist som vaknat ur sin överdos. Personalen rusar fram och tillbaka. Ditt val är kanske enkelt, men samtidigt helt fel. 

Varför tar det 17 timmar på akuten? Sverige har lägst antal vårdplatser i EU. Någon måste skrivas ut för att någon ska kunna skrivas in. Vinterkräksjuka och influensa står för dörren och på sjukhusen bävar man. Många kommer att behöva dropp, en sjuksköterska och en säng för att överleva. 

Samtidigt har appläkarbesöken ökat med över hundra procent på ett år, enligt SVT:s kartläggning. Deras aggressiva marknadsföring riktas mot friska storstadsbor. ”Besöken” sker utan behovsbedömning, via en kamera där läkaren inte kan undersöka patienten på riktigt. För 650 kronor, varav patienten betalar 250. Resten kommer från skattebetalarna. 

Att ta hand om svårt sjuka är vårdens kärna. Tillgången till sådan vård minskar, men det har aldrig varit lättare att prata med en läkare om sin förkylning. Detta beror på marknadsliberalism.

Vi har ingen ny regering, men däremot en ny budget. Högerns främsta sjukvårdsreform blir en ny kömiljard. Den förra gjorde att friskare patienter prioriterades framför sjukare. Så blir det när ekonomi styr över medicinska behov. Därför kritiserades kömiljarden hårt av Läkarförbundet. 

På samma sätt prioriteras en frisk storstadsbo med ont i halsen framför en kritiskt influensasjuk när appläkarföretagen släpps fria. Att betrakta vården som en marknad där friska personer får obegränsade läkarbesök utan behovsprövning, bekostat av skattepengar, är ingen bra vårdpolitik. Det är ett orimligt sätt att använda gemensamma resurser.

En hink som läcker” kallade Ebba Busch Thor (KD) svensk sjukvård inför valet. Vården var väljarnas viktigaste fråga och tonläget hos politikerna var högt. Vad har hon då lagt för budget för att täppa till hålen? Skattesänkningar för 14 miljarder. Lika mycket som man sänker skatten för de rikaste (inkomst över 42 000 kronor) gör man nya satsningar på vården för: runt 4 miljarder kronor. Var femte krona i landstingens budget kommer från statsbidrag. Det som läcker, Ebba Busch Thor, är skatteunderlaget för vår välfärd.

Flera landsting går minus. Den främsta anledningen till detta är sjukhusvården. Antalet sjuksängar minskar och ändå ökar kostnaderna, enligt SKL. 

Hur går det då ekonomiskt för appläkarföretagen , kan man undra. Jodå, alldeles strålande. Vi skattebetalare står för kalaset. 

15 minuters väntetid i telefon eller 17 timmar på akuten? Politikernas val borde vara lika enkelt som ditt. Alla överlever utan 100 kronor extra i plånboken. Ingen allvarligt sjuk överlever utan en sjuksäng. Ingen appläkare i världen kan rädda dig då.