Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forkylda-ska-inte-resa-med-sl/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förkylda ska inte resa med SL”

En ny syn i Stockholm på onsdagen – bussköer med säkerhetsavstånd för att minska smittrisken.
En ny syn i Stockholm på onsdagen – bussköer med säkerhetsavstånd för att minska smittrisken. Foto: Henrik Montgomery/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. SL:s bussentreprenörer har ett besvärligt personalläge på grund av spridningen av det nya coronaviruset. Har man förkylningssymptom ska man inte resa med SL, skriver Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Hela samhället befinner sig i en situation där inget just nu fungerar normalt, inte heller kollektivtrafiken. Självklart är det inte en bra situation när SL:s möjligheter att köra busstrafiken går emot de råd som ges om att vi ska hålla avstånd från varandra. Stor trängsel i en buss innebär självklart förhöjd risk för spridning av smitta.

SL:s bussentreprenörer har – som Jens Fagerlund skriver i en insändare på DN Åsikt (24 mars 2020) – ett besvärligt personalläge på grund av sjukskrivningar, vård av barn eller hemkarantän. Det innebär att vi inte kan upprätthålla full trafik.

Vi tvingas ställa in avgångar. I detta vill vi ha en struktur så att grundtrafiken i största möjliga mån är förutsägbar och i så hög grad som möjligt sökbar i reseplaneraren, samt att vi kompletterar med ytterligare avgångar där det behövs.

Alternativet är att tvingas ställa in avgångar med kort varsel utifrån hur personaltillgången ser ut just den morgonen, vilket leder till trängsel vi inte kan planera för.

Vi kör så mycket vi kan och arbetar nu hårt med den personal vi har tillgänglig för att behovsanpassa den trafik vi har för att minska trängseln så mycket som möjligt. Redan på torsdag kommer ännu fler turer att trafikera de områden som varit mest drabbade av trängsel.

Vi vill också ha ett trafikupplägg som fungerar över en längre tid. Ingen vet hur det ser ut imorgon eller om en vecka, men allt tyder på att sjukskrivningarna kommer att bli fler.

Vi stockholmare måste hjälpas åt och var och en måste ta eget ansvar i den situation som vi nu har i länet. Det innebär att man kan behöva ändra sina rutiner.

Har man förkylningssymptom ska man inte ge sig ut i kollektivtrafiken. Kan man jobba hemifrån bör man göra det. Kan man resa kollektivt utanför rusningstid bör man göra det. Tillsammans får vi även kollektivtrafiken att fungera, trots förarbrist och reducerad busstrafik.