Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forlegad-trospropaganda-sands-sr-och-svt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förlegad trospropaganda sänds i SR och SVT

Foto: Janerik Henriksson/TT

Public Service-kanalerna ska inte propagera för religion. Sluta sända andakter och gudstjänster i SR och SVT.

Varje morgon i radions P1 så sänds av någon outgrundlig anledning fortfarande en religiös morgonandakt där det predikas om vikten av att tro på gud. Lägg där till lördagens helgsmålsbön, och söndagens gudstjänster i både Sveriges Radio och Sveriges Television, och det blir flera timmar av religionspropaganda varje vecka i våra Public Service-kanaler. Varför?

Tro på gud får man göra om man vill, likaså be till densamme. Men skattemedel och licenspengar ska inte betala för detta. Religiös livsåskådning är något som gärna kan diskuteras i Public Service-kanaler, men det ska inte propageras för. Det faktum att P1s morgonandakt nu har vidgats till andra religioner än kristendomen, och ofta är skrattretande urvattnad i sina desperata försök att vara “relevant” (häromveckan var temat “Evangeliet enligt Bruce Springsteen”), ursäktar inte dess existens.

Alla de stora religionerna bygger sin världsbild på ett  “vi” och ett “dom”, de rättrogna mot de otrogna; religionerna är tydligt homofobiska, behandlar kvinnor som andra klassens medborgare, och är ofta främlingsfientliga. Då Sverige stadigt har tuffat mot ett jämlikare, öppnare och mer accepterande samhälle så har de religiösa samfunden alltid varit en gnällig vagn sist i tåget. Varför belönas de ändå med att få saluföra sina förlegade idéer i våra allmänt ägda kanaler?

Kyrkorna, moskéerna och templen är inte fattiga. De kan finansiera sina egna mediekanaler, och gör det också. För den som vill praktisera sin religion framför radio och TV så finns en uppsjö av kanaler att välja på, privat finansierade och med rätt att vara så ensidiga som de vill. Den lyxen har inte en opartisk och faktabaserad Public Service. Upplåter man tid åt någon att predika gudstro så måste man rimligen även ge lika tid åt andra idéer om hur man ska leva. Borde då inte t.ex. veganer, anarkister, filosofer och naturvetare också erbjudas 10 minuter varje morgon där de oemotsagda kan predika sin livsåskådning?

Det är inte Public Service-kanalernas jobb att propagera för religion. Skolan avskaffade morgonbönen för många år sedan. Det är dags att Public Service gör detsamma.