Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forlegade-tankarna-kring-raser-lever-kvar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förlegade tankarna kring raser lever kvar

Hunden roll i samhället har förändrats ifrån nytta till nöje. Det är hög tid för hundaveln att överge sin "rasism" och ta fram friska hundar som blir långlivade familjemedlemmar.

Åsa Pröjts tar upp ett ämne som verkligen berör alla oss hundägare, inte bara i plånboken utan även i hjärtat.

”En hund blir godkänd för avel så länge den går att släpa runt i visningsringen och inte biter domaren”. Orden är inte mina utan är ett citat ifrån en professor i husdjurens genetik som verkade på SLU tidigare. Visst är det en drastisk formulering men tyvärr ligger det mycket sanninge i den. Ett fåtal individer väljs ut av ett fåtal domare och blir sedan fäder och mödrar till våra sällskapshundar. Allt sker efter rasspecifikationer som lägger alldeles för stor vikt vid utseendet. Många hundraser har stora problem med sjukdomar som är ett resiltat av att man stirrat sig blind på rasens utseende.  Även katterna håller, tyvärr,  på att drabbas av samma utseendefixering!

Många veterinärer är väl medvetna om detta. Ett exempel är det så kallade trubbnosupproret härom året.

Men sådana friska initiativ möts ofta av ett överraskande starkt och hatiskt motstånd. Bakom denna känslostorm anar man ekonomiska intressen hos uppfödare och en konservativ hållning i olika rasföreningar som bottnar i de (hund-)rasbegrepp som upprättades i England under 1800-talet. För inom hundvärlden har de förlegade tankarna kring raser levt kvar.

Dagens hundägare köper i regel en hund för att ha till sällskap. Låt oss därför  större utsträckning avla fram hundar som passar för detta ändamål!  Hunden blir en ofta en kär familjemedlem och lämnar en stort tomrum efter sig när de dör. Det är därför grymt mot både hunden och dessa skötare att avla fram djur med fysiska och psykiska problem.

Sjukvård kostar alltid. Vår skattefinansierade sjukvård  inom humansidan här i Sverige gör att vi lätt glömmer det. Tack vare det rätt unika försäkringssystemet för djur som vi  har här kan vi också ge djuren bra vård. Men genom en modern hundavel och hundföreningar som vågar ta strid för friskare djur skulle mycket kunna sparas. Både i pengar och i lidande. Vi behöver få fram en frisk hund som passar i dagens vardag.  Inte gulliga hundar som inte kan andas eller föda valpar, Jag vet att arbete pågår, men det mesta återstår att göra!