Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forlossning-kan-inte-jamforas-med-en-forkylning/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förlossning kan inte jämföras med en förkylning

En ”normal förlossning” är inte riskfri, vilket dödsfallet på BB Sophia visar. Förbättra akutsjukhusens förlossningsvård med bättre bemanning istället för att öppna nya enheter med begränsade resurser för att ta hand om komplikationer.

Den kvinnan som dog i samband med en förlossning på BB Sophia led garanterat inte av en förkylning. Vi vet inte i det enskilda fallet hur det hade gått på ett stort akutsjukhus, men resurserna hade definitivt varit bättre. Den ”normala förlossningen” är normal i nästan samtliga fall, men ibland blir det komplikationer och då krävs akutsjukhusets resurser. BB Sophia hade intensivvård. På pappret ja, men en fungerande intensivvård kräver daglig träning och stor erfarenhet av svårt sjuka patienter.

Att ta emot patienter vid enstaka tillfällen ger inte den erfarenheten och är definitivt inte förenligt med säker vård. Om det är så, som skribenten skriver, att förlossningsvården på de stora akutsjukhusen är ”slasksjukvård” så borde man ta initiativ till att ändra på det. Bättre bemanning, till exempel. Min erfarenhet av förlossningssjukvård på ett stort akutsjukhus är att man låter just den normala förlossningen vara normal, men när det inte går som man önskar så finns akutsjukhusets dygnet-runt-bemannade stödresurser till hands. Jag tycker inte att den vården är någon slasksjukvård. Det är en förolämpande beskrivning av hur vi arbetar.

Huvudinlägg: Felicia Fagerlund: Sveriges förlossningsvård tar ytterligare ett steg bakåt