Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forlossningskrisen-handlar-inte-om-platsbrist/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förlossningskrisen handlar inte om platsbrist.

Stockholms förlossningsvård befinner sig i akut kris som kan få allvarliga konsekvenser i sommar. Dagens födande är pålästa och trötta på av-vården-orsakade förlossningsskador. Här är ett konkret förslag på en lösning som är bra för vården, föräldrar och barnmorskor.

Rätta artikel

Att friska födande ska tvingas föda på akutsjukhus 2016 är obegripligt. Flera stora internationella forskningsstudier (en med 92 000 tillfrågade) visar att det inte blir några skillnader i dödlighet när man föder hemma eller på barnmorskeledd enhet, alltså utanför sjukhus. Interventionerna, och därmed förlossningsskadorna, blir också betydligt färre.

Så varför är det så givet att man ska föda på akutsjukhus i Sverige? Läkarna skolas in i ett risktänkande som fungerar utmärkt inom resten av vården, men som kan bli direkt skadligt när det riktas mot friska födande. Tänk dig själv att en maratonlöpare förhindras från att ta en klunk vatten för att hen om en stund kan ramla och bli tvungen att opereras. Eller att alla vårdcentraler måste ligga på akutsjukhus om det skulle hända något allvarligt när man är där.

Inom förlossningsvården premieras ingrepp, det vill säga klinikerna får in pengar för varje intervention som utförs. Problemfria förlossningar får inga pengar alls, och många obstetriker har inte sett en oproblematisk förlossning. Naturligtvis är det ingen läkare som medvetet tänker att ”nu ska jag dra in pengar till förlossningsavdelningen genom att sätta igång/ge epidural/snitta den här kvinnan”. Problemet är systemiskt, och förlossningskrisen har synliggjort det.

Att föda i lugn, trygg miljö med kontinuerligt närvarande barnmorska kan åstadkommas med relativt enkla medel i Stockholm. Ett stort antal extremt kompetenta barnmorskor är just nu utan arbete på grund av nedläggningarna av BB Sophia och Södra BB. Trots det skriande behovet av barnmorskor ratar de nya jobb på sjukhusens överbelamrade förlossningskliniker, eftersom de VET att det är fel förutsättningar för friska kvinnor att föda där.

I de flesta andra länder, inklusive våra mer framsynta grannländer Norge och Danmark, är barnmorskeledda enheter redan en självklarhet. I Stockholm får friska omföderskor som vill föda hemma betalt av landstinget för två närvarande barnmorskor. Redan under våren skulle barnmorskor från de nedlagda klinikerna kunna samlas under ett tak dit friska omföderskor kan vända sig, i ett tryggt mellanting mellan att föda på sjukhus och föda hemma. Detta skulle förhindra den katastrofala ”brain drain” till bland annat Norge som håller på att ske inom förlossningsvården.

Om man väljer en lokal i närheten av ett förlossningssjukhus så kan man snabbt flytta över den födande om det skulle behövas. Mödravården läggs i samma lokaler, så att förlossningen per automatik sker med ”känd barnmorska”. Detta torde även ge upphov till betydande kostnadsbesparingar eftersom det inte behövs separata lokaler för mödravård och förlossning.

På längre sikt borde alla födande i Sverige få möjlighet att föda på småskaliga barnmorskeledda enheter. Naturligtvis kommer vi alltid att behöva ha kvar förlossningsavdelningarna på sjukhus. Men det går inte längre att hålla forskningen från de födande. Cochrane-rapporten finns på internet och moderna födande är tillräckligt smarta för att ta till sig dess slutsatser.

Den extrema platsbristen gör att Stockholms läns landsting redan har svårigheter att uppfylla lagens krav på hälso- och sjukvården (bland annat att den ska vara lätt tillgänglig för alla). Den föreslagna lösningen förbättrar i ett slag situationen för Stockholms födande, kommer med all sannolikhet att leda till minskade förlossningsskador och uppfyller lagens krav bättre.