Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fornyelsebar-energi-minskar-makten-for-diktaturer/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förnyelsebar energi minskar makten för diktaturer”

Oljepump i Bahrain vid Persiska viken.
Oljepump i Bahrain vid Persiska viken. Foto: Hasan Jamali/AP

EU borde snabba på övergången till förnyelsebar energi geopolitiska skäl. De flesta länder som tjänar pengar på olja är diktaturer, skriver läsaren Mikael Josephson.

Rätta artikel

En aspekt som i diskussionerna kring energiförsörjning och de därmed sammanhängande miljö- och klimatkatastrofer som diskuteras ytterst sällan i medier är det geopolitiska problemet. 

De länder som står för största delen av fossil energiförsörjning styrs ofta auktoritärt av diktatorer, kungafamiljer, en korrupt elit eller en pseudoparlamentarisk ledning. Ofta agerar de i nära samförstånd med ledande religiösa ultrakonservativa krafter. 

Statsledningarna i dessa länder drar sig inte för att med brutala metoder tysta samhällskritiker. Exempel som den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi, giftmordet i London på Sergej Skripal och Kinas bortförande av Gui Minhai mitt framför ögonen på tafatta svenska diplomater är bara några exempel.

Förvisso är politiska mord inget nytt i världshistorien. De har begåtts av kungar, påvar, diktatorer hundratals år tillbaka i tiden. Vad som måhända är nytt i vårt tidevarv är att man inte drar sig för att utföra dessa dåd på andra staters territorium, och att man knappt bryr sig att ens komma med trovärdiga bortförklaringar inför världssamfundet.

Grunden är den arrogans som motiveras av en global ekonomisk maktposition, som gör att oppositionen mot dessa illdåd ofta bara är snabbt övergående lama fördömanden. I praktiken är alla stater som är beroende av fossila bränslen, och stora exportleveranser till dessa totalitära regimer en sorts ekonomisk gisslan.

Det är därför absolut nödvändigt att vi både av klimat- och geopolitiska skäl drastiskt påskyndar omställningsprocessen från fossila bränslen till alternativa energikällor. EU skulle av många skäl vara en lämplig plattform för en sådan utveckling.

Vi kan inte förvänta oss att bilindustrin själva skall vara tillräckligt pådrivande för att mycket snabbt få fram alternativa drivmedel. På EU-nivå borde man avsätta mycket stora forskningsbelopp för att utveckla nya typer av batterier, alternativt vätgasdrivna motorer, men även andra trovärdiga bränslekällor för transportsektorn.

För hushåll och industrier en EU-finansierad forskning för snabbare utveckling av sol, vind, och vågkraft och inte minst kring säker kärnkraft. Men det är viktigt att agera snabbt och resolut.

EU får inte förlamas av all tid som går åt att ta hand om Storbritanniens självskadebeteende.