Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forsakringskassan-star-i-vagen-for-min-drom/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt sjukskrivna på halvtid studera på halvtid”

Foto: Jonas Lindstedt

INSÄNDARE. Ändra lagen och låt de som har sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, på halvtid studera på halvtid. Bara för att jag vill studera i stället för att jobba så blir jag ju inte mirakulöst frisk, skriver Lotten Nyström.

I juli 2019, några dagar innan jag skulle fylla 30 år, beviljade Försäkringskassan mig sjukersättning på halvtid. Resterande 50 procent är jag anställd.

Halvåret som har gått sedan dess har jag funderat mycket på framtiden och vad jag vill göra. En dröm som har lagts på is på grund av ohälsa är vidare studier för att få en högskoleexamen. Nu när sjuk­ersättningen är stadigvarande fram till pensionen och jag hälsomässigt arbetat mig tillbaka efter en rejäl svacka känner jag att det kanske redan till hösten är dags att göra dröm till verklighet och byta min halvtidstjänst mot studier.

Men när jag surfar in på Försäkringskassans hemsida möts jag av den här informationen:

”När du har haft sjukersättning i minst ett år kan den vara vilande under tiden du studerar. Det innebär att den inte betalas ut men att du har kvar rätten till sjukersättning om du skulle bli sjuk igen.

Om du studerar blir hela din ersättning vilande oavsett om du studerar på heltid eller deltid. Din sjukersättning kan vara vilande i högst två år. När du studerar kan du söka studiemedel eller annat studiestöd från CSN.”

Jag läser texten flera gånger för att förvissa mig om att jag verkligen förstått rätt. Ändå inte helt övertygad ställer jag även frågan i forum på Facebook till andra med sjukersättning. Svaren är entydiga. Jag har inte missuppfattat det som står.

Min dröm om vidare studier kan bara bli verklighet om lagen ändras. Som reglerna ser ut är det omöjligt både tidsmässigt och ekonomiskt att studera vidare. I och med att jag vill studera på halvtid har jag bara rätt till halva studiebidraget och studielånet, vilket i princip bara täcker hyran och inget mer.

Notera att sjukersättningen pausas i två år och inte betalas ut, men att jag har rätt till ersättning om jag skulle bli sjuk igen. Bara för att jag vill studera på halvtid i stället för mitt halvtidsjobb blir jag ju inte mirakulöst frisk. Om man har oturen att drabbas av ohälsa har man alltså inte samma rättigheter eller möjligheter att plugga på högskola. Hade jag däremot varit äldre och blivit beviljad stadigvarande sjukersättning före den 1 juli 2008 vore förutsättningarna annorlunda. Då hade jag fått studera på samma villkor som andra.

Varför ska man bli straffad för att du haft oturen att bli sjuk? Jag tycker att studier och arbete ska vara till för alla, oavsett vilken nivå man hälsomässigt befinner sig.

Jag blev sjuk 2010, året efter att jag tog studenten. Ska jag då inte ha möjlighet att utbilda mig till det jag vill nu när jag har jobbat mig tillbaka till en hälsomässigt stabil grund och vet vad jag vill göra?

Jag vill lyfta frågan, belysa problemet, peka på orättvisan och göra den här svårigheten allmänt känd. Ensam är inte stark och därför skriver jag för att fler ska få veta hur det fungerar, eller snarare att det inte fungerar.