Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Försäkringskassans attityd mot min dotter är ovärdig – och dyr

Foto: Tore Meek / NTB scanpix / SCANPIX/TT
Foto: Tore Meek / NTB scanpix / SCANPIX/TT

Försäkringskassan har bestämt att hon inte längre ska jobba som sjuksköterska, utan hon uppmanas söka annat enklare jobb där hon genast kan gå in på heltid. På frågan ”Vilket annat jobb föreslår du?” får hon veta att det inte är handläggarens problem.

Fredag eftermiddag. Vi sitter hos dotter och måg och dricker kaffe med nybakt, alla är glada och lättade över att dottern är på väg tillbaka till arbetet efter en lång sjukskrivning. För ett par dagar sedan hade hon ett möte på sin arbetsplats inom äldreomsorgen i Boden tillsammans med arbetsledare, kurator och facklig representant där man tillsammans la upp en rehabiliteringsplan. På måndag ska hon börja, först på 25 procent, och sedan trappa upp i lagom fart för att nå målet att åter jobba heltid som sjuksköterska, specialistutbildad inom geriatrik, i äldrevården.

I tjugofem år har hon arbetat inom vård och omsorg i Bodens kommun. Hon älskar sitt arbete och går in med stort engagemang i sitt jobb. Forskningen säger att det främst är engagerade personer som har svårt att säga nej och sätta gränser för vad de kan utföra som drabbas av utmattningssyndrom. Det är vad som hände henne, först för cirka tio år sedan. Men hon kom tillbaka och har jobbat i flera år. Men för varje år har hon blivit alltmer sliten och frustrerad över sin otillräcklighet och de oförenliga kraven som ställs på henne som sköterska och för ett år sedan brast det igen.

Oändligt sakta har det blivit bättre, läkarstöd, medicinering, egenvård, professionell samtalskontakt samt stöd från familj och vänner har så småningom ändå lett fram till att hon i dag känner sig, som hon säger, på banan igen. Förväntansfull var hon på möte på jobbet i veckan och var så glad över de positiva signaler hon fått från arbetsledningen. Tillsammans gjorde de upp en plan för hur inskolningen i arbetsrutinerna ska gå till.

Ungefär vid påtåren, klockan 15.45 fredag eftermiddag, ringer handläggaren från Försäkringskassan – som hon aldrig träffat och som tackade nej till att vara med vid mötet med arbetsgivaren. Hon får veta att handläggaren läst läkarintyget där det står om jobbstarten och att Försäkringskassan bedömt att de inte godtar detta. De har bestämt att hon inte längre ska jobba som sjuksköterska, utan hon uppmanas söka annat enklare jobb där hon genast kan gå in på heltid. På frågan ”Vilket annat jobb föreslår du?” får hon veta att det inte är handläggarens problem. Dottern, som gärna uttrycker sig lite drastiskt, utbrister ”Jag kan ju lika gärna gå och skjuta mig så blir det ett bekymmer mindre” och får till svar ”Ja, så kan man ju också göra”.

Som nära anhörig kan man bara stå bredvid och titta på. Handläggaren hänvisar till lagar och regler. Men har FK ingen skyldighet att samverka? Är det samhällsekonomiskt bättre att dottern söker sig ett annat jobb och lämnar den oerhört efterfrågade funktionen som sjuksköterska fast hon nu är på gång igen? Får hon inte ens prova enligt planen? Bör man inte diskutera med henne och arbetsgivaren innan man kastar detta beslut i ansiktet på henne? Har handläggarna utbildning att framföra svåra besked till människor som redan är ganska nedmalda i myndighetskvarnarna? Samhället, i detta fall både kommun och Försäkringskassa, borde förstå att de inte har råd att behandla människor som mindre värda och vetande.

Sanningen är att samhället självt producerar många av sina patienter.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.