Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forsakringskassans-lakare-ar-inte-kopta/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Försäkringskassans läkare är inte köpta”

Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm. Foto: Hampus Andersson

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är häpnadsväckande att påstå att läkare som anlitas av Försäkringskassans är köpta. Dessa försäkringsmedicinska rådgivare fattar inga beslut utan hjälper försäkringsutredare att tolka läkarintyg, skriver Sten Eriksson, kommunikationsdirektör på Försäkringskassan.

Vid ansökan om sjukpenning har Försäkringskassan i uppdrag att bedöma arbetsförmågan och besluta om rätten till ersättning. Det gör vi i enlighet med rådande lagstiftning.

Vi får också varje år ett regleringsbrev från regeringen som inriktar vår verksamhet. I Försäkringskassans uppdrag ingår också att informera om socialförsäkringen och de förmåner som myndigheten ansvarar för.

Vi märker tydligt att det ibland finns missförstånd om sjukförsäkringen och dess villkor. Därför har vi valt att informera genom ett antal filmer på Aftonbladets hemsida och Youtube.

Det är viktigt att det finns en kunskap i samhället om socialförsäkringen. Filmerna tar upp vanliga missförstånd. Varken försäkrade, anställda inom vården eller inom staten har något intresse av att missförstånd och osanningar får fäste och riskerar att tas för en sanning.

I en insändare i DN den 9 januari 2020 uttrycker Sixten Arozenius ett missnöje med att vi informerar på det sättet. Hans inlägg visar tydligt på de missförstånd som faktiskt finns och att det finns ett behov av information som bemöter dem.

Arozenius menar i sitt inlägg att Försäkringskassan har läkare som är köpta för att göra avslag, samt att Försäkringskassan ljuger. Det är på många sätt häpnadsväckande påståenden som båda två helt enkelt är fel. Hade han tittat ordentligt på filmerna så hade han kunnat lära sig att så inte är fallet. 

Försäkringskassans har försäkringsmedicinska rådgivare som är utbildade läkare. De fattar inga beslut – deras uppgift är att hjälpa våra försäkringsutredare att tolka läkarintyg när så behövs. Utifrån läkarintyget, och annan viktig information som till exempel vilket arbete en person har bedömer och beslutar utredaren om rätten till sjukpenning.