Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forslagen-fran-wetterstrand-otillrackliga-for-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förslagen från Wetterstrand otillräckliga för klimatet”

Regeringens utredare Maria Wetterstrand besöker Arlanda flygplats. Foto: Nicklas Thegerström

Förslagen från regeringens utredare Maria Wetterstrand om att få in mer biobränsle i flygindustrin är otillräckliga. Det är omöjligt att minska flygets påverkan på klimatet inom den nödvändiga tidsramen om inte resandet minskar, skriver läsaren Lars Wedén.

Rätta artikel

Kanske var det olämpligt av regeringen och Maria Wetterstrand att inte se risken för jäv  i utredningen om flygets klimatpåverkan. Men det är det minsta problemet. Den stora bristen är att utredningens förslag är totalt tandlösa och otillräckliga. 

En procents inblandning av förnybart bränsle är kravet under de första åren. Först år 2030 ska 30 procent av flygbränslet vara förnybart, enligt förslaget. Det dyrare bränslet skulle öka biljettpriset för en interkontinental flygning med cirka 250 kronor om förslaget blir verklighet. Man häpnar. 

Det verkar som man glömt att svenskarnas internationella flygande redan står för mer klimatpåverkan än personbilstrafiken (om man räknar med höghöjdseffekten som är densamma oavsett bränsle).

Utredningen verkar också ha ignorerat att utsläppen kraftigt måste minskas inom de närmaste 5–10 åren, och att svenskarnas konsumtionsbaserade klimatpåverkan är flerdubbelt det globala genomsnittet, som i sin tur redan ligger långt över vad planeten tål. Har man gått på flygbranschens mantra att ”det inte är flygandet som ska minska, det är utsläppen”?

Det är omöjligt att minska flygets påverkan på klimatet inom den nödvändiga tidsramen om inte resandet minskar. Vad som krävs – utöver information och attitydpåverkan – är tydliga, kraftfulla ekonomiska styrmedel. 

Om vi väntar på att EU och övriga världen ska bli överens om en tillräcklig beskattning av flygets utsläpp kommer vi att få vänta för länge.