Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 11:34 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forst-nar-jag-blev-kroppsaktivist-borjade-jag-trana/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Först när jag blev kroppsaktivist började jag träna”

Jasmina Lovén från Linköping är kroppsaktivist på Instagram.
Jasmina Lovén från Linköping är kroppsaktivist på Instagram. Foto: Privat

Tack vare kroppsaktivismen har kvinnor både vågat bada, klä sig i klänning på sommaren och även börjat träna. Träningsråd från experter skapar bara skuldkänslor, skriver kroppsaktivisten Jasmina Lovén.

Ingen fet människa blir smal genom att bli kritiserad. Ingen tjock människa blir smal av att gömma sig från samhället. Ingen tjock människa kommer att må bättre av att se ner på sig själv.

Det verkar alla ”kritiker” som ger sig på tjocka kroppar verkar vilja. Ni verkar vilja att tjocka människor ska ha klart för sig att de är osunda och sjuka och därmed inte har rätt att finnas till? Ska vi inte tro att vi är något och inte visa oss förrän vi blivit smala?!

Vad är annars meningen med det ni skriver? Ni informerar oss om något vi hört dagligen sedan vi var små.

Vi är medvetna om att fetma medför risker och är klassat som sjukdom. Vi är också medvetna om att man inte väljer en sjukdom.

Något vi också vet är att det är svårt att gå ner i vikt. Vi är många som har prövat. Jag själv har bantat mig genom hela livet och misslyckats. Det jag lyckats med är i stället att gå upp i vikt, samt en massa självhat. 

Det finns forskning som visar tydligt att har man en gång gått upp i vikt är det svårt att gå ner. Så varför får vi inte leva livet som vi är? Vad ska vi göra i väntan på att bli smala, menar ni? Ska vi slösa bort våra liv genom att stänga in oss? 

Många fettaktivister tränar. Jag är en av dem. Men fler skulle våga om träning inte vore så sammankopplat med kroppshets och svält. Fler skulle våga träna om fördomar mot oss inte fanns. Välkomna tjocka människor in i samhället i stället för att knuffa undan oss!

Först när jag började med kroppsaktivism och slutade lyssna till kroppshetsare började jag vara mer snäll mot mig själv. Det är sedan jag slutade lägga all min vakna tid på att gå ner i vikt som jag börjat få tid att dansa, träna och umgås med andra människor.

Först nu har jag en balanserad relation till mat. Först nu tränar jag regelbundet. Först nu jag har slutat öka i vikt. Och det finns fler som jag.

Det är riktigt dåligt av er att skriva att man påverkas negativt av att följa människor med positiv syn på alla kroppar, oavsett hur man ser ut. Ni ska bara veta hur många mammor som aldrig har vågat visa sig på stränderna med sina barn, av rädsla för vad andra ska tänka om deras kropp. Samhället hånar människor som inte ser ut som normen.

Efter att ha följt oss kroppsaktivister har kvinnor både vågat bada, klä sig i klänning på sommaren och även börjat träna. Det är mer än vad människor kommer göra efter att ha läst er insändare. Det ni uppmuntrar till är bara mer skuldkänslor. ”Gör så här” och ”var så här”, annars är du osund och okvinnlig. 

Artikeln lär inte uppmuntra tjocka människor att röra på sig mer och den lär inte få oss att må bättre. Det som får oss att må bättre däremot, både fysiskt och psykisk, är självacceptans. 

För att citera min läkare: ”Det handlar inte om att bli trådsmal, det handlar om att må bra”. 

Det kan man göra som tjock också, på samma sätt som att personer med smala kroppar må skit, både på insidan och på utsidan. 

Feminism handlar inte om sunda och kvinnliga kroppar. Feminism handlar i första taget om att slå sig fri samhällets och patriarkatets grepp som går ut på att ha kvinnokroppen som en allmän egendom.

DN Åsikt 16 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.