Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fortatning-forvandlar-segregerat-omrade-till-getto/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förtätning förvandlar segregerat område till getto

Nybyggnation i Västerås. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Västerås på bostadsområdet Hammarby planeras ett förtätningsprojekt. Ett nytt miljonprogram byggs i ett redan befintligt miljonprogramsområde. Bostadsområdet är redan segregerat och den sämsta platsen att bygga på. Bygg gärna nytt, men på andra platser.

Som väljare i höstens val är det en fråga som jag vill reda ut. Den rödgröna regeringen och bostadsminister Peter Eriksson (MP) har tydliga riktlinjer om hur nya bostadsområden ska byggas. I riktlinjerna beskrivs hur befintliga bostadsområden ska modifieras eller på politiskt språk förtätas.

Där jag bor i Västerås planeras ett bostadsområde med namnet Hammarby att förtätas. Planerna innebär att ägarna, de privata bostadsbolagen Willhelm och Ikano, vill förvandla Hammarby från ett segregerat bostadsområde till ett getto.

Försörjningsstöd, brott, sjukdagar, arbetslösa, medianlön – alla siffror är tillsammans med de omkringliggande bostadsområdena sämst för hela staden. Bostadsområdet Hammarby hamnar på 22:a plats av 24. Dessa faktorer borde vara tydliga signaler till att byggnadsnämnden i Västerås borde avslå en önskan att bygga här utan betänksamhet.

Miljöpartiet anser att man ska bygga billiga hyreslägenheter i villaområden, bygga hållbart och klimatsmart. MP vill bygga bort segregationen. Varför omfattas inte Hammarby i Västerås av den politiken?

Peter Eriksson, i egenskap som bostadsminister vill jag att du kommer ut och besöker Hammarby i Västerås. Jag lotsar dig gärna runt så får du se det planerade gettot.