Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fortroendet-for-vara-politiker-ar-pa-upphallningen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Förtroendet för våra politiker är på upphällningen”

S-ledaren Stefan Löfven på presskonferens i riksdagen i fredags efter att han fått stöd att fortsätta som statsminister. Foto: Lisa Mattisson

Förtroendet för våra politiker är på upphällningen. Många känner sig bedragna när det visade sig att deras röst på Centerpartiet och Liberalerna gick till valets huvudmotståndare, Socialdemokraterna. Det skriver läsaren Sivert Aronsson.

Rätta artikel

En färsk SVT/Novus-mätning visar på ett illavarslande förtroenderas för de folkvalda. Så många som 70 procent av de svarande uppger att förtroendet minskat sedan valet i höstas.

Det största förtroendetappet uppmättes bland sverigedemokratiska väljare, hela 93 procent. Mätningen gjordes dessutom innan Januariavtalet blev till, Mycket talar för att resultatet skulle blivit än mer nedslående om mätningen gjorts i dag.

Siffrorna är oroväckande men överraskar inte. Allt fler där ute känner sig fjärmade och förbigångna av tondöva politiker långt bort från deras egen verklighet.

En tilltagande skara, i höstens val drygt 1,2 miljoner väljare och i dag säkert ännu fler, noterar att allt oheligare koalitioner kan skapas enbart för att deras röst ska ignoreras. Demokratihotet är uppenbart och legitimerar tyvärr de proteströster som allt fler är benägna att avge.

Ytterligare ett antal anser sig säkert bedragna när det visade sig att deras röst tydligen gick till huvudmotståndaren under valrörelsen, Socialdemokraterna. Det är som bekant inte lätt att vara människa, och våra politiker gör det för tillfället knappast lättare.

Nu har Centerpartiet och Liberalerna gett statsminister Stefan Löfven (S) fyra år till att komma tillrätta med allt det som folk oroar och förbannar sig över. Låt oss hoppas att han lyckas med det, om inte annat för demokratins skull.