Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/forutsattningarna-borde-varit-kanda-vid-kursstart/

DN Åsikt

DN Åsikt. Förutsättningarna borde varit kända vid kursstart

För två dagar sedan fick lärarna information om förändringen, vilket jag tycker är tio månader för sent. För elevernas skull.

Rätta artikel

Tack för ditt svar Karin Hector-Stahre. Du har, nu, rätt i att ett brev har gått ut till skolorna. Det hade det dock inte när jag för tre dagar sedan skrev och skickade in mina tankar i frågan.

För två dagar sedan fick jag och mina kolleger via skolans intranät information från er. Jag vidhåller att det är för sent och att informationen borde ha kommit ut senast till kursstart, alltså för tio månader sedan. Att informationen har funnits på Skolverkets hemsida sedan tio dagar, som jag också nämner i min insändare, tycker jag heller inte räcker, då det förutsätter att lärarna aktivt söker upp informationen.

Jag vet också att många lärare som läste på hemsidan inte förstod om den utvidgade betydelsen av ”till övervägande del” kunde eller skulle börja användas direkt. Nu vet vi. Åtminstone om vi läser på intranätet eller, som jag, konverserar med Skolverket via Facebook eller Twitter. Jag uppskattar för övrigt att ni svarar på frågor där.

Du skriver att många lärare tillämpat begreppet ”till övervägande del” för snävt och att behovet av förändring är stort, vilket borde innebära att ganska många betyg kan komma att påverkas av förändringen. Många elever kan alltså komma att påverkas. Då tycker jag fortfarande att förutsättningarna borde ha varit kända vid kursstart och att det därför borde vara bättre att vänta till i höst.