Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/framja-en-levande-och-bra-restaurangkultur/

DN Åsikt

DN Åsikt. Främja en levande och bra restaurangkultur

Låt restaurangnäringen fortsätta skänka oss glädje i denna tid av mörker.

Att tillämpa skatt på dricks utan att höja restauranganställdas löner skulle med allra största sannolikhet leda till ännu större brist på och mer inkompetent restaurangpersonal. Detta i sin tur försämrar givetvis kvaliteten på både service och mat. Tråkigt med andra ord.

Att tillämpa skatt på dricks, men också höja de anställdas löner så den utbetalda lönen hamnar i nivå med vad personalen tidigare fick ut skulle leda till högre kostnad för krögaren (som i de flesta fall redan kämpar med lönsamheten). Högre kostnad för krögaren gör att krögaren måste få in mer pengar och höjer pris på mat och dryck. Höjt pris på restuarangbesök gör att färre går ut och äter. När färre går ut och äter kommer många restauranger inte kunna hålla öppet. Tråkigt om du frågar mig.

Nej, detta är inget som hotar världsfreden. Det finns värre saker, folk som svälter, Nordkorea hotar med kärnvapen, Trump är president, global uppvärmning och sommaren i Sverige har varit medioker igen... Kanske är det just därför vi borde låta restaurangnäringen få fortsätta skänka oss glädje i detta mörker.