Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/franta-det-svenska-medborgarskapet-fran-is-krigare/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Frånta det svenska medborgarskapet från IS-krigare”

Tillfångatagna män från det sista IS-fästet nära staden Baghouz i östra Syrien väntar på att undersökas av USA-understödda kurdiska trupper. Bilden togs den 22 februari. Foto: Felipe Dana/AP

Att ta ifrån återvändande IS-krigare med dubbelt medborgarskap sitt svenska pass vore konsekvent och riktigt. Den som åkt från Sverige till Syrien för att kämpa för IS, den tilltänkta islamiska staten, väljer ett annat fosterland, skriver Göran Lantz, professor emeritus i vårdetik.

Rätta artikel

År efter år har jag stått vid monumentet över Spanienfrivilliga och spelat på min bastuba i Vänsterpartiets blåsorkester. En gång i tiden var jag vapenvägrare. Hur går det ihop? Det gick inte ihop.

Min beundran för de svenska arbetare och sjömän som for till Spanien för att bekämpa den fascistiska rörelsen är fortsatt stor. Och hur var det med de Finlandsfrivilliga? De drevs säkert också av ett moraliskt patos.

Min vapenvägran har jag återtagit. Det har skett genom att jag har lärt känna tänkandet bakom läran om det så kallade rättfärdiga kriget, som sträcker sig från kyrkofäder som Augustinus och Thomas av Aquino via sextonhundratalets folkrättsfilosofer fram till den nutida folkrätten, till FN-systemet och Röda Korset och Genèvekonventionerna. Allt byggande på nationers rättigheter och suveränitet.

Detta oerhörda, att ta sig rätten att döda en annan människa, har varit en civilisationsgräns. Länder med dödsstraff är inte fullt ut civiliserade.

Det stora undantaget för rätten att tillgripa dödligt våld utgörs av rätten eller plikten att försvara det egna landet. I dag skulle vi väl inte tala om rättfärdigt krig, utan om rättfärdigt försvar. 

Den som åkt från Sverige till Syrien för att kämpa för IS, den tilltänkta islamiska staten, väljer ett annat fosterland. Det är i princip begripligt. Men han eller hon har därigenom valt bort Sverige.

Utövande av väpnat våld utomlands borde kriminaliseras. Att ta ifrån den återvändande sitt svenska medborgarskap vore konsekvent och riktigt, men det är endast möjligt då denne har dubbelt medborgarskap. Den återvändande kan däremot redan vi passgränsen omedelbart tas om hand för polisutredning i väntan på lagföring. 

Vad skulle hända med den stridandes anhöriga? Det är naturligtvis ett stort mänskligt problem, men det uppstår alltid då en kriminell person sätts i fängelse. Brott drabbar oftast oskyldiga familjemedlemmar.