Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/frihet-ar-betydligt-mer-an-en-klacksko/

DN Åsikt

DN Åsikt. Frihet är betydligt mer än en klacksko

Med högklackade skor kan man som kvinna känna sig extra feminin, stark och vacker. Så kallade kvinnorättskämpar som är emot klackskor bör i stället fokusera på den upp till kvarts miljon unga människor i Sveruge, de flesta kvinnor, som lever under riktigt förtryck – hedersförtryck.

Jag har ett tydligt minne av det första paret klackskor jag ägde. Jag var 13 år gammal, det nalkades skolavslutning och jag valde ut ett par vita tio centimeter höga smala klackar som jag prompt skulle stappla omkring i – på skolgårdens gräsmatta. Det må ha sett roligt ut för de vuxna omkring mig, men det var enkom känslan som spelade roll; jag kände mig oslagbar och kvinnligast i världen.

Nicole Valencia hänvisar i sin artikel till nätmodeföretaget Zalando som på sin hemsida skriver att de anser att det alltid är läge för klackskor. Zalandos påstående i sig är inte felaktigt eftersom man alltid har rätten att klä sig själv oavsett om man väljer att bära klackar eller sneakers. Samtidigt hävdar Valencia, ur något jag antar är tänkt vara ett feministiskt perspektiv, att anledningen till att en kvinna lyckas klättra högt på karriärstegen är hennes bärande av klackskor. Är inte det en oerhörd förminskning av kvinnans kraft och kompetens snarare än ett tecken på förtryck från män?

Vidare hänvisar Valencia till forskning om hur klackskor påverkar vår biomekanik. Socker, koffein och platta skor är inte heller optimala ingredienser för ett hälsosamt leverne, men vi har fortfarande friheten att välja vad vi utsätter våra kroppar för. Eftersom ingen man någonsin tvingat mig, eller någon annan kvinna jag känner, bära klackar har jag svårt att finna relevansen i sådan forskning när jag själv besitter ansvaret för min egen kropp.

Som student på ett modeuniversitet i Italien är jag dagligen omringad av andra starka unga kvinnor iförda vackra kläder och höga klackar. Aldrig har jag vistats på en plats med en så hög andel kvinnor och ändå bär de flesta av oss klackskor.

Iförd klackskor känner jag mig extra feminin, stark och vacker. Därför väljer jag sådana i stället för platta skor när jag vill omfamna mitt självförtroende – inte det motsatta, inte för att jag är förtryckt. Jag väljer att lida pin för att vara extra fin.

I Sverige har de flesta kvinnor friheten att bära vad de själva vill. Däremot finns det forskning som tyder på att cirka 240.000 ungdomar i Sverige kan leva under hedersförtryck där de allra flesta är kvinnor. Enligt docent Astrid Schlytter vid Stockholms universitet, en av landets främsta experter på hedersproblematik, kan man se återkommande mönster i enkäter: var tredje flicka i Sverige med utländska föräldrar beräknas ha restriktioner.

Vissa flickor tvingas bära plagg, som hijab eller burkini, laddade med förtryck. Ser vi kvinnor runt om i världen fängslas för att de sparkar av sig klackskorna? Hur kan man möjligen anse att klackskor, som vi bär frivilligt, är viktigt att fokusera på när det finns plagg som på riktigt symboliserar förtryck?

Jag vädjar till alla er, som utger er för att vara kvinnorättskämpar, att fokusera på de verkliga hoten mot frihet och inte på ljudet “klick klack” som ekar från fria, starka framgångsrika kvinnor på era kontor.