Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/friskolor-ar-ofta-battre-an-kommunala/

DN Åsikt

DN Åsikt. Friskolor är ofta bättre än kommunala

Skolans problem har inte med den så kallade vinstjakten att göra. Friskolor presterar generellt sett bättre än kommunala, visar utvärderingar. Bland kommunala skolor finns de bästa skolorna, men tyvärr också de allra sämsta.

Denna eviga term: vinstjakt. Flåshungrigt efter mer pengar satsar dessa gamar nu på skolan, vilken mjölkko! Visst är det så det ser ut, eller hur? Konsekvenserna är uppenbara: färre lärare, betygsinflation, sämre kunskaper, kort sagt elände. Stämmer den bilden?

Nej. Om man bemödar sig att seriöst titta på följderna av friskolereformen för många år sedan ser man en annan bild eller i alla fall inte lika självklar.

Lärartätheten är inte generellt lägre i friskolor om man jämför skolor med samma uppsättning klasser. ”Glädjebetyg” sätts inte oftare i friskolor, skillnaderna är i så fall helt marginella, enligt forskaren Jonas Vlachos. Resultaten i friskolor är bättre även med hänsyn till elevernas sociala bakgrund.

Det oberoende Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har utvärderat effekterna. Slutsatsen är att friskolereformen ledde inte till några drastiska förändringar, mer än att folk nu kunde välja oberoende av föräldrarnas bankkonton. Den möjligheten finns inte finns någon annanstans i världen. Om man alls kunde se någon skillnad var den i så fall något positiv, vilket säkert retade förespråkarna som hade hoppats på större effekter.

Elever från ”sämre” sociala miljöer har mycket att vinna på att välja en friskola. Det framgår tydligt i Skolverkets databas Siris. Dessa elever presterar klart bättre i friskolor än i kommunala, trots att dessa skolor enligt skribenterna är så usla.

Det låter i debatten som att de kommunala skolorna är perfekta, eller åtminstone en sorts norm för hur allt borde se ut. Ja, den absolut bästa skolan jag studerat är kommunalt driven. Men här finns tyvärr också de allra sämsta. Och kommunala skolor läggs ner i betydligt större omfattning än tillskottet av friskolor enligt Skolverkets databas.

Några ramaskrin om detta har jag dock inte hört.