Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fritids-ska-vara-en-viktig-del-av-skoldagen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Fritids ska vara en viktig del av skoldagen

Fritids är en viktig del av skoldagen, men alltför ofta är barngrupperna för stora och verksamheten ostrukturerad. Det går Moderaterna i Stockholms stad till val på att förändra.

Jag håller med Ulf Jonas Paulsson om att politiker inte ska detaljstyra vare sig skola eller fritids, och det är inte heller mitt mål. Tvärtom vill vi frigöra rektorer och lärare från sidouppdrag som flyttar fokus från kunskapsförmedling, kollegialt lärande och studier.

I Stockholms stad har den rödgröna majoriteten satt upp cirka 80 politiska mål som styr skolan. Det säger sig självt att det blir omöjligt att prioritera bland dessa.

Därför blir vår uppgift efter valet att minska målstyrningen för att fokusera på kunskap, lugn och ro samt kollegialt lärande. Vi vill däremot satsa på fritids så att fler elever får möjlighet att delta i strukturerade aktiviteter i samarbete med fristående organisationer och idrottsrörelsen.

Det finns skolor och kommuner som erbjuder idrott, musik och extraundervisning redan i dag under fritidstimmarna, och den möjligheten borde finnas lika för alla. Fritids är en viktig del av skoldagen som tyvärr alltför ofta innebär för stora grupper, för få pedagoger och för lite strukturerad verksamhet. Det går vi till val på att förändra.