Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fullsatta-tag-och-bussar-okar-smittspridning/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fullsatta tåg och bussar ökar smittspridning”

Många bussar var fullsmockade i måndags morse efter att SL minskat på turtätheten på grund av att många förare var sjukskrivna.
Många bussar var fullsmockade i måndags morse efter att SL minskat på turtätheten på grund av att många förare var sjukskrivna. Foto: Beatrice Lundborg

INSÄNDARE. Det är vansinnigt av SJ, Storstockholms lokaltrafik (SL) och annan kollektivtrafik att dra ner på turtätheten under spridningen av det nya coronaviruset. Det gör att öka smittspridningen eftersom människor kommer närmare varandra, skriver Jacob Palme.

Enligt uppgifter tänker SJ minska antalet tåg på grund av virusepidemin. Detta riskerar att öka smittspridningen.

Det riskerar att leda till fler människor i varje tågkupé. Det blir ofta människor som inte känner varandra som pressas ihop i varje kupé, vilket ger extra hög smittspridningsrisk. Regeln ”två meter mellan varje människa” borde givetvis om möjligt gälla även ombord på tåg och bussar.

Ur smittospridningssynpunkt borde man snarare öka antalet tåg och bussar, och öka antalet vagnar i varje tåg, så att människor sitter glesare. Detta gäller även SL och Vaxholmsbolaget.

Detta gäller inte inom familjegrupper som ändå träffas varje dag. Då är nyttan med två meter mellan varje person mindre meningsfull när det gäller sällskap som ändå kommer att sitta nära varandra i hemmet.

Möten mellan personer som inte känner varandra är mer farligt ur virusspridningssynpunkt än möten mellan personer som känner varandra och ändå umgås varje dag, eftersom familjemedlemmar träffas varje dag i hemmet.