Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/funktionshindrade-borde-fa-en-ursakt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Funktionshindrade borde få en ursäkt”

En manifestation arrangerad på internationella funktionshindersdagen den 3 december 2016 på Norra Latins skolgård i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. Politikerna borde ge en offentlig ursäkt till alla de personer med funktionsnedsättning som fått sin framtidstro krossad. Regeringen försöker lappa och laga, men allt som är lappat och lagat blir skört, skriver Yvonne Malmgren.

Nu är det dags att politikerna tar en saklig debatt om varför LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kom till och bjuder in funktionsrättsrörelsen. Det är en skandal att man låtit en lag hackas sönder utan att någon tordes dra i nödbromsen.

Vad har det kostat samhället att luckra upp lagen bit för bit? Och vad har det kostat i mänskligt lidande? Nu gör regeringen en brandkårsuttryckning och försöker lappa och laga. Allt som är lappat och lagat vet vi blir skört.

Jag började arbeta med handikappfrågor på 80-talet när vi hade ambitioner att skapa ett samhälle tillgängligt för alla. Oavsett partifärg drog alla åt samma håll. En handikapputredning kom på slutet av 80-talet som bidrog till att LSS-lagen kom 1994.

De sista tio åren skedde arbetet i ett klimat som blev allt hårdare. Besparingskrav lindades in i fuskdebatter. Vad hände med vår välfärdspolitik? Besparingar på människors olika livs­områden infördes som motverkade integrering och jämställdhet.

Är det brist på kompetens? Nej, politiker brister i människosyn. Vissa människor räknas som sämre än andra.

En ursäkt till alla de personer med funktionsnedsättning som fick sin framtidstro krossad vore på plats.