Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/funktionsnedsatta-stangs-ute-fran-samhallet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Funktionsnedsatta stängs ute från samhället”

”Personer med funktionsnedsättningar ges inte rätt förutsättningar för att kunna delta i samhällslivet”, anser insändarskribenten. Foto: Matej Kastelic/Alamy

Socialstyrelsens rapport om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättningar ledde inte till några förbättringar. Det är skrämmande att lagen har blivit urholkad, skriver Yvonne Malmgren, före detta LSS-handläggare.

Rätta artikel

För cirka tio år sedan fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att ta fram en rapport om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättningar som hade insatser enligt socialtjänstlagen eller lagen om stöd till vissa personer med funktionsnedsättningar (LSS). 

Det mynnade ut i rapporten ”Alltjämt ojämlikt” (2010). Titeln talar sitt tydliga språk. 

Enligt Socialstyrelsen skulle den vara i första hand till politiker på nationell, regional och lokal nivå som genom beslut kunde skapa bättre förutsättningar för jämlika levnadsförhållanden och högre delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättningar. 

Rapporten belyste områden som ekonomi, arbete, boende, utbildning och fritid.

Denna rapport hade varit ett bra verktyg för det fortsatta politiska arbetet att skapa bättre förutsättningar för alla i samhället. Men om man skulle belysa situationen i dag för personer med funktionsnedsättningar skulle det bli en rapport med titeln ”Alltjämt förnedring”.

Min tolkning är att rapporten blev en skrivbordsprodukt. All fokus och energi har gått åt till att säkerställa LSS. Detta har inte hjälpt. Vi har sett lagens förfall och försämringar under en tioårsperiod. Utvecklingsarbetet ur ett handikappolitiskt perspektiv har stannat av. 

Det är skrämmande att lagen har urholkats och att det inte pågått något parallellt reformarbete att tillförsäkra personer med funktionsnedsättningar förutsättningar för att kunna delta i samhällslivet. 

Vad har det politiska arbetet bidragit till? Dolda besparingar har blivit uppenbara för dem som mest behöver stödet i samhället.