Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gar-det-att-skilja-mellan-foster-och-manniska/

DN Åsikt

DN Åsikt. Går det att skilja mellan ”foster” och ”människa”?

Samvetsfrihet i abortsfrågan handlar om definitionen av människoliv. Den frågan kan inte besvaras av naturvetenskapen. Det förblir en fråga om etik

Det är inte så enkelt att fastställa när ett liv börjar eller när ett foster får människovärde.

”Ett foster i ett tidigt stadium är ingen sådan människa, och det är mot den varelsen eller organismen som aborten sker, inte mot en fullt utvecklad människa” skriver Lennart Berggren i svaretJoakim Bergmans inlägg om samvetsfrihet.

Ingen vetenskapligt skolad människa kan i dag på objektiva grunder fastställa en gräns mellan ett foster och en människa. Gränsen sätts och har alltid satts av praktiska skäl.

I gamla Rom kunde familjefadern bestämma att ett nyfött barn skulle sättas ut i skogen för att dö. I abortlagstiftningen utgick man från en god marginal till en tidsgräns där fostret inte ansågs kunna överleva utanför livmodern. I dag  har man räddat barn födda i vecka 22 och framgångsrikt testat konstgjord livmoder för kalvfoster.

Forskningsresultat tyder på att det bara är en tidsfråga tills det kommer att bli möjligt att låta ett embryo utvecklas hela vägen till en självständig individ i laboratoriet . Visserligen tillåter etiska hänsyn inte att sådana försök görs med människoembryon, men det ändrar inte principsaken.

Gränsen mellan foster och människa är oskarp, och om en gräns dras, baseras den inte på naturvetenskapen. Inte ens uppfattningen att livet börjar i befruktningsögonblicket låter sig försvaras objektivt. Det går att skapa en ny individ, i alla fall en mus, utan befruktning.