Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gar-inte-att-jamfora-pa-det-viset/

DN Åsikt

DN Åsikt. Går inte att jämföra på det viset

Kilopriset för torra bönor och linser kan inte jämföras med kilopriset för falukorv. Innan man jämför måste priset för torra linser/bönor delas med cirka tre.

Rätta artikel

Malin Holm påstår att grönsaker är dyrare än animaliska livsmedel. Som belägg för sitt påstående jämför hon priset på falukorv och torkade linser/bönor men utan att först räkna ut kilopriset för tillagade linser. När man kokar linser suger de upp cirka tre gånger sin torrvikt vatten vilket innebär att 1 kg torra linser väger 3-4 kg i tillagat skick varför kilopriset för linser ska delas med tre till fyra innan man kan jämföra kilopriset för linser med kilopriset för falukorv. De kilopriser som Malin Holm angett för linser/bönor blir således ungefär 13-20 kr/kg kokta linser/bönor, priser som ska jämföras med kilopriserna för falukorv som innehåller cirka 10 % protein, 20 % fett och 70 % vatten.

Paprika måste rimligen ses som en krydda och inget som man äter sig mätt på – vare sig man är allätare eller har uteslutit animaliska livsmedel från sin mat.

Tyvärr är priset på allt kött alldeles för lågt vilket djuren som blir till mat tvingas betala i form av dåliga förhållanden under sin livstid. Det är nämligen inte så mycket bevänt med den svenska djurskyddslagstiftningen trots att motsatsen ofta framhålls från olika intresseorganisationer.