Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gardsforsaljning-i-storstader-hotar-systembolagets-monopol/

DN Åsikt

DN Åsikt. Gårdsförsäljning i storstäder hotar Systembolagets monopol

Foto: Hasse Holmberg/TT

Att tillåta gårdsförsäljning av alkohol skulle innebära ett hot mot Systembolagets omtyckta försäljningsmonopol. Det skulle öppna upp för alkoholförsäljning även från mikrobryggerier i städerna. Det är en dumdristig politik som kraftigt skulle förvärra alkoholproblemen i Sverige.

Alkohol är inte vilken vara som helst. För att skydda oss mot dess negativa effekter har vi en särskild alkohollag och sedan hundra år tillbaka Systembolagets monopol. En grundläggande princip är att ingen ska tjäna pengar på andras alkoholproblem.

Det är förvånande att olika politiska partier vill ”rädda landsbygden” genom att tillåta gårdsförsäljning mitt i stan och på så vis släppa loss lokal försäljning av öl och vin hos ett stort antal tillverkare. De flesta är ölbryggerier i eller runt våra tre storstäder.

Utöver att det inte kommer att rädda någon landsbygd, är det ett verkligt hot mot Systembolagets monopol. Ett lokalt försäljningsställe måste enligt EU rätten sälja andras alkoholvaror. Tillåtelse av gårdsförsäljning kommer innebära att vi får fler än 100 lokala butiker med starka privatekonomiska intressen.

Enligt Systembolagets undersökningar uppskattar mer än 85 procent av den vuxna befolkningen alkoholmonopolet. Forskning visar att försäljningsmonopolet bidrar till att alkoholproblemen i Sverige är mindre än i motsvarande länder i Europa. Politiska partier som öppnat upp för gårdsförsäljning samtidigt som de hävdar att vi ska behålla alkoholmonopolet har inte gjort sin hemläxa.

Två av varandra oberoende statliga utredningar visar att tillåtelse av gårdsförsäljning kommer att underminera Systembolagets monopol. Det är tydligt utifrån de EU-regler vi är bundna att följa. Att tillåta gårdsförsäljning skulle dessutom möjliggöra för mikrobryggerier i storstäderna att bedriva direktförsäljning. Bara i Göteborg handlar det om ett 30-tal mikrobryggerier som kommer att kunna sälja alkohol bredvid Systembolaget med privat vinstintresse.

Om partier önskar rekrytera väljare med denna metod, rekryterar de dem särskilt bland den femtedel av befolkningen som redan har riskbruk eller missbruk. Det sker med liberala argument som allas rätt att köpa och dricka alkohol var som helst. Det är både dålig politik, kanske till och med dumdristig, och långt från den samsyn som är grunden för svensk alkoholpolitik.

Alkoholen ligget bakom bland annat sex av tio fall av psykisk sjukdom och en rad olika cancerdiagnoser. Dessutom är alkohol den största enskilda orsaken till våld i nära relationer samt det oprovocerade våldet i våra offentliga miljöer.