Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Ge amnesti till ensamkommande

Avvisning av flyktingar från Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Kållered i höstas. Foto: Thomas Johansson/TT
Avvisning av flyktingar från Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Kållered i höstas. Foto: Thomas Johansson/TT

Regeringen bör ge amnesti till ensamkommande som kom 2015 och 2016. Stor osäkerhet råder kring rättssäkerheten. Utvisningarna är dessutom svåra att genomföra på grund av säkerhetsläget i Afghanistan, vilket innebär utdragen ovisshet för ungdomar och fosterfamiljer.

Det känns fantastiskt att både statsminister Stefan Löfven (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ska hålla tal vid tisdagens eldfest i Stockholm, upptakten till det persiska nyåret som firas på vårens första dag i bland annat Iran och Afghanistan.

Förra året var det glädjande att se så många förhoppningsfulla och glada ensamkommande ungdomar från Afghanistan. I år är många av dessa unga oroliga. Deras drömmar om framtiden är krossade.

Jag vill att regeringen ska ge en nyårspresent till ensamkommande ungdomar och alla dem som med mycket kraft och hjärta engagerat sig i deras öde: fosterfamiljer, lärare, skolkuratorer, HVB-hemspersonal, kontaktpersoner och tjänstemän. Ge amnesti och uppehållstillstånd till de ensamkommande som kom till Sverige 2015-2016.

Osäkerheten är stor kring rättssäkerheten i dessa ärenden. Fel har begåtts vid skyddsbedömningar. Många ensamkommande med afghansk bakgrund har sitt sociala skyddsnät i Iran där de inte får bo. Den osäkra situationen i Afghanistan hindrar och försenar utvisningar, vilket innebär ett utdraget liv i ovisshet.

Ovissheten tär på ungdomarna, deras svenska familjer och samhället i stort. De fosterfamiljer som öppnat sina hem för ungdomarna och gett stöd till kommunerna upplever nu att myndigheter ska ta ifrån dem deras unga familjemedlemmar. Det skapar djupa sår i samhället, svåra att reparera.

Eldfesten och det persiska nyåret är bara ett exempel av många bidrag till den svensk kultur från persiska och afghanska kultursfären. Många ensamkommande har redan bidragit till att väcka liv i svenskt civilsamhälle, kultur och idrott samt visat engagemang för jämlikhet och rättvisa bland medborgare. I regeringen finns dessutom en tidigare gömd asylsökande från Iran, civilminister Ardalan Sherkarabi (S).

Lyssna på fosterfamiljernas berättelser om hur deras liv fyllts med mening och kärlek efter ungdomarnas ankomst och hur smärtsamt hoten om utvisningar är för dessa svenska familjer. Ungdomarna är fast beslutna att vara med och bygga Sverige.

Vi har en historisk möjlighet att reparera historisk orätt som denna grupp ungdomar – många förföljda i Afghanistan och även i Iran – blivit utsatta för. Låt inte ungdomarna hamna i en situation där de utan skydd och trygghet drar runt i Europa i sökande efter en möjlig framtid. Ge dem i stället den framtiden här i Sverige, genom att på Nouruz (betyder den nya dagen på persiska) ge dem och det solidariska svenska samhället en persisk nyårspresent.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.