Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-27 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ge-erfarna-poliser-chansen-till-ateranstallning/

Insändare

Insändare. Ge erfarna poliser chansen till återanställning

Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen nekar till att återanställa personer som varit borta från jobbet längre än tio år, för att det inte finns resurser att ge dessa en introduktion i det som förändrats. Polismyndigheten måste ge gamla poliser den startsträckan för att lösa personalbristen.

Jag är en före detta kriminalinspektör och arbetade inom Stockholmpolisen under 18 år. Jag har arbetat med utredningar av grova brott under många år samt mycket annat under mina yrkesverksamma år.

För ett tag sedan gick polisen ut med ett upprop om att de vill återanställa före detta poliser då bristen är stor både på IG (ingripandegruppen, poliser i uniform) samt utredande poliser. Detta gällde samtliga regioner i Sverige. 

Varje region hade sin kontaktperson och jag kontaktade densamme för Stockholm och beskrev för honom om mina erfarenheter samt hur länge jag varit borta från polisverksamheten. Jag har varit borta i 17 år och detta nämnde jag för kontaktpersonen men hans kommentar var "Du är precis det vi behöver, några dagars introduktion och du är i full produktion”. Självklart höll jag med honom och nämnde att utreda i dag är detsamma som då, det är ingen skillnad. Det som ändrats sedan min tid är att det är en ny organisation, ett nytt kommunikationssystem (Rakel) och ett nytt dataanmälningssystem (DUR) som ersatt det tidigare (RAR). Någon annan stor skillnad finns det inte.

Men trots detta fick jag nej på min ansökan.

I annonsen som polisen gick ut med stod det att de helst ville ha in personer som inte varit borta så länge från yrket, dock högst 7-10 år. Anledningen skulle vara att polisen inte har resurser att hjälpa till med startsträckan om man varit borta för länge. Vilken startsträcka kräver så mycket resurser att det skulle störa arbetet så mycket? Och även om vi skulle behöva en vecka, är det inte värt det? 

Detta var anledningen till att jag nekades återanställning. Men jag anser att har man en gång lärt sig cykla så kan man det.

Totalt har lite drygt 150 personer sökt sig tillbaka och drygt 20 har sökt till Stockholm. Flera andra sökande är i samma situation som jag, vilket innebär att det kanske bara är mellan 10-15 före detta poliser som eventuellt kommer att få återanställning. Istället för att ta in erfaren personal så låter man hellre högen av anmälningar fortsätta att växa, vilket för mig är obegripligt. Polisen skulle behöva alla resurser de kan få, även om poliserna har varit borta länge.

Hur lång tid kommer det att ta att få in poliser som är kvalificerade att utreda grova brott? Det kommer att ta flera år istället för kanske någon vecka för oss som nu blir nekade att återinträda i tjänst till ett yrke som vi gärna vill tillbaka till.

Här borde polisledningen tänka till och backa. Ta in så många ni kan! Dessutom kommer polisen att få tillskott av regeringen så det ekonomiska borde inte heller vara något problem.

Min uppmaning är: ta all hjälp ni kan få! Vi vill komma tillbaka och hjälpa till för samhällets bästa.