Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 12:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ge-flickor-en-hundralapp-mer-an-pojkar-i-bidrag/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ge högre barnbidrag till flickor än pojkar

Foto: Janerik Henriksson/TT

Tjejer borde få hundra kronor mer i barnbidrag än killar för att täcka kostnader för sanitetsprodukter. Pengar som tjejer lägger på mensskydd kan killar göra vad de vill med. Det är djupt orättvist.

Varje månad får alla livmoderbärare mens. Att ha mens är ingenting som vi tjejer har valt att ha. Vi har inte valt att spendera pengar på mensskydd och värktabletter.

Att ha pengar som täcker alla utgifter under en månad är svårt för många. Ska det då vara lättare för killar än tjejer? Både män och kvinnor behöver lägga pengar på sådant som inte är kul, till exempel skatt. Men det finns en extra faktor för kvinnorna. Männen tjänar redan oftast mer än kvinnor, men borde det inte vara tvärt om?

Borde inte barnbidraget vara högre för tjejer än killar? Ska killarna ha en extra slant över som de kan gå och handla godis för medan vi tjejer måste gå till affären och spendera pengar på mensskydd? Att tjejer ligger under ekonomiskt i samhället vet nog redan de flesta, men att man som tjej redan i ung ålder ska lära sig att killarna har bättre förutsättningar för en bra ekonomi känns fruktansvärt fel.

Varje månad får alla vårdnadshavare barnbidrag. Det är pengar från staten som ska täcka en del av kostnaderna för barnet/barnen. Efter årets höjning ligger barnbidraget på 1250 kronor per månad. Dessa pengar täcker en liten del av ett barns utgifter per månad, men det finns en liten detalj som är väldigt orättvis. Tjejer måste köpa bindor och tamponger.

Det finns ingen exakt summa på vad man som tjej spenderar på mensskydd varje månad, men det ligger mellan 80 och 100 kronor i månaden. Detta är pengar som vi tjejer måste lägga på mensskydd för vi klarar oss inte utan det. Dessa hundra kronorna kan killarna lägga på vad de vill. Är det inte samma sak som att killarna får hundra kronor mer i barnbidrag?

När jag har tagit upp detta ämne i skolan, med kompisar och runt köksbordet, har debatten startat direkt. Väldigt många, i de flesta fall killar, har tyckt att min att min åsikt är fel och kränkande. Alla har försökt att argumentera emot att tjejer borde ha högre barnbidrag än killar, men ingen har gett mig ett konsekvent motargument. Det har varit allt ifrån att killar behöver gymkort till att killar måste köpa proteinpulver och lägga mer pengar på mat än tjejer.

Men behöver verkligen killarna ett gymkort? Nej, det är ingenting som de måste ha, det är något som de väljer att spendera pengar på. Vi tjejer har inte valt att ha mens och behöva lägga pengar på mensskydd.

I USA har många hygienartiklar under en period varit momsfria och nu är även sanitetsprodukter det. Sju amerikanska delstater har tagit bort moms för bland annat bindor. Man ansåg att det var fel att kvinnorna skulle behöva betala skatt på någonting som de var tvungna att köpa. Detta är ett bevis på att man kan lösa de problem som finns. Att ta bort moms på sanitetsprodukter är ett steg i rätt riktning och bevisar att det går, att jämställdheten mellan kvinnor och män faktiskt kan jämnas ut.

Tjejer har inget val, men det har killar – och detta bevisar orättvisan i denna fråga.