Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ge-muslimska-barn-ledigt-for-att-fira-ramadan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ge muslimska barn ledigt för att fira ramadan”

En familj i Kuwait inväntar slutet av fastemånaden ramadan på en strand i Kuwait City i lördags. Foto: Yasser al-Zayyat/AFP

INSÄNDARE. Barn från muslimska familjer borde få ledigt för att fira slutet av fastemånaden ramadan. Om länder som Irak kan tillåta olika religiösa grupper att fira sina högtider borde Sverige också klara av det, skriver fyrabarnsmamman Pelan Noman. 

Jag är mamma till fyra barn som är 3, 5, 8 och 9 år. Vi har bott i Falkenbergs kommun under de senaste två åren. Vi föräldrar har kurdiskt ursprung, men barnen är födda i Skövde.

Två av dem går i skolan. Eftersom vi har två stora högtider under året vill barnen vara lediga. Men jag måste ansöka om ledighet och den är begränsad till fem dagar per läsår.

Det är inte alltid man får ledigt. Man kanske redan sökt för sjukdom eller annan orsak. Mina barn frågar mig: ”Mamma, varför måste vi söka ledigt när vi har en högtid?”

Hur svarar man barn så de förstår? Jo, det är så älskling att vi har ett annat ursprung och är i minoritet och därför firas inte våra högtider av majoriteten.

”Men mamma ska man inte anpassa tillvaron så gott det går så att alla trivs, du säger ju åt oss att alla måste trivas och få vara delaktiga. Varför kan inte majoritetssamhället göra det lättare för minoriteter så att alla kan vara med och trivas i samhället? Vi är en stor minoritet, jag är ju född i Skövde.”

Självklart svarar hon inte så, utan frågar ur en oskyldig synvinkel: ”Men varför gör man inte det ledigt som på jul och påsk? Vi är ju jättemånga i skolan som firar eid. Om vi barn skulle få bestämma skulle våra klasskamrater gärna fira ledigheten med oss”.

Jag är uppvuxen i Irak och hade flera grannar med olika trosinriktningar och kulturer. De behövde aldrig söka ledigt på sina högtider. Det var självklart att de vara lediga.

De behövde inte ens informera skolan om sin frånvaro. I Irak måste skolan hålla reda på viktiga dagar för alla elever. 

Jag tror detta är en viktig fråga som vi måste börja fundera på. Samhället kan göra små förändringar för minoritetssamhället som har storartad betydelse för alla.