Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/genomfor-eurovision-song-contest-enbart-i-tv/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Genomför Eurovision Song Contest enbart i tv”

Gruppen The Mamas vann den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest, som skulle ägt rum i holländska Rotterdam den 12-16 maj. Tävlingen borde, trots coronaviruset, kunna hållas i tv-form, anser insändarskribenten.
Gruppen The Mamas vann den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest, som skulle ägt rum i holländska Rotterdam den 12-16 maj. Tävlingen borde, trots coronaviruset, kunna hållas i tv-form, anser insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Det borde gå att arrangera Eurovision Song Contest i maj utan publik. Det är fel att ställa in detta tv-evenemang på grund av det nya coronaviruset, skriver Rolf Hägglund.

Europeiska radio- och tv-unionen EBU har ställt in Eurovision Song Contest i år. Finalen skulle ha hållits i Rotterdam i maj, om cirka två månader.

Men eftersom man inte ska ha för många människor på en plats så ställs denna final in. Och årets nationella vinnare ska tävla nästa år. Men vad händer med dem som vinner i respektive land 2021? Final 2022 – och så vidare?

Ursäkta en vanlig tänkande människa, men handlar inte detta om television? Tävlingen är väl ändå i första hand avsedd för att nå hundratals miljoner människor i deras hem via deras tv?

Vad hindrar att varje land sänder sitt bidrag hemifrån ut till hela Europa? De röstande i varje land skulle kunna ringa in sina val per telefon och de redovisas i tv på vanligt sätt till hela Europa.

Så varje församlad grupp är bara den enskilda familjen framför tv:n. Och den gruppen kan väl inte förbjudas att vara på samma plats samtidigt?

Jag förstår att finalen helst hålls på en plats med alla deltagare, stor publik med lasrar, rök, ballonger, skyltar och allmän glamour. Men nu sätter ett virus stopp för detta. Så varför då inte utnyttja att detta är ett televiserat evenemang? Ta Eurovision Song Contest in i tv-åldern!