Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/genomskada-shoppinghetsen-lycka-gar-inte-att-kopa-for-pengar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Genomskåda shoppinghetsen – lycka går inte att köpa för pengar

Shoppinggallerian Mall of Scandinavia i Solna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Shoppingmissbruket är ett växande problem som måste få ett slut. Även de som inte är shoppingmissbrukare köper för mycket saker. Samtidigt slänger vi i snitt 430 kilo per person och år i Sverige.

Konsumtionen i samhället har ökat stadigt sedan 1990-talet och antalet personer som drabbas av köpberoende har ökat sedan 2010. Att det numera går att handla via både internet och mobiltelefonen är ett problem för många. Den som är shoppingberoende ökar ständigt sina utgifter, vilket kan leda till personlig konkurs eller ett liv med skulder.

Internet ger oss tillgång till shopping 24 timmar om dygnet. Det innebär en ny typ av problematik. Man kan shoppa när man ligger i sängen eller sitter på toaletten, bussen eller tåget. Tillgängligheten gör det svårt för många att motstå frestelsen när det enda som behövs är att ta upp telefonen och trycka på några knappar.

Även de som inte är shoppingmissbrukare köper för mycket saker. Till exempel slänger vi i snitt 430 kilo per person och år i Sverige. Det mesta är hushållssopor, men mycket är saker som skulle kunna återanvändas.

Till exempel köper vi under ett år i genomsnitt 13 kilo kläder och textilier som dukar, gardiner, byxor och tröjor. Samtidigt hamnar åtta kilo textil i soporna. När man undersökt vårt textilavfall, har man sett att 60 procent är oskadade textilier som skulle kunna återanvändas. I snitt slänger vi även tolv kilo elavfall per invånare och år. Det har blivit billigare att slänga saker än att laga dem.

Sex av tio personer handlar i dag via nätet, mest kläder och sportartiklar. Utanför hemmet gör vi det via mobilen. Det innebär att fler fysiska butiker får lägga ned sin verksamhet och antingen gå i konkurs eller flytta verksamheten till en hemsida.

Vi handlar alltså mer än någonsin, och fler och fler människor utvecklar ett missbruk. Samhälleliga normer och könsroller spelar troligen roll för vilka som drabbas. Man ser en generell tendens att män fastnar i spelmissbruk och sexmissbruk, medan kvinnor kan utveckla en problematik kring mat och shopping.

Ålder är också en faktor. Studier visar att shoppingproblem kan uppstå i sena tonåren eller tjugoårsåldern, ofta när man har registrerat sitt första kreditkort och inte förstår konsekvenserna av att handla för mycket – till stor del på grund av att hjärnan inte är färdigutvecklad förrän i tjugofemårsåldern. Den sista delen i hjärnan som utvecklas är delen där konsekvenstänket sitter.

Om livet suger och man är missnöjd med sin situation kan det kännas bättre att fylla det med nya kläder eller teknik. När många lägger ut inköpen på sociala medier, och får klick och fina kommentarer, triggar det dem att köpa ännu mer. Men på insidan mår man fortfarande dåligt.

Lycka kan inte köpas, så är det bara. Varaktig lycka finns inom dig.

Den goda nyheten är att vi alla kan bli lyckligare när vi förstår att det inte handlar om saker, omständigheter eller livssituation – utan om vår inställning till livet och vårt beteende.